«Προσπάθησαν να αλλάξουν την ιστορία της Σερβίας στην UNESCO»


Ιούλιος 11, 2011.

Η Σερβία μετά από μια διπλωματική μάχη στην Επιτροπής της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της  UNESCO,  απέτρεψε μια προσπάθεια μετατροπής  των μοναστηριών και των εκκλησιών της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (SOC) στο Κόσσοβο και τα Μετόχια να μετονομαστούν από πολιτιστικά μνημεία της Σερβίας σε ‘μνημεία Κοσόβου’, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Βουκ Γέρεμιτς από το Παρίσι.


«Τα κειμήλια της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας δεν μπορεί να είναι πολιτιστική κληρονομιά του Κοσσυφοπεδίου», εξήγησε ο Γέρεμιτς και τόνισε «υπερασπιζόμαστε κατά της προσπάθειας κλοπής της ταυτότητάς μας και της αλλαγή της ιστορίας μας»

Ο Σέρβος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι σε μια διάσκεψη 72 ωρών,  έγινε πραγματικός διπλωματικός πόλεμος στην Επιτροπή της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO,  για να μην αλλάξει  η ονομασία των θρησκευτικών μνημείων στο Κόσσοβο.

«Ακολούθησε μια σειρά προσπαθειών για να μετονομαστούν τα σερβικά μοναστήρια του Κοσσόβου και των Μετοχίων, σε Μοναστήρια Κοσσόβου. Οι χώρες που μας βοήθησαν για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αυτό ήταν η Ρωσία, η Κίνα, η Βραζιλία, η Νότιος Αφρική, η Νιγηρία, το Μάλι, η Αίγυπτος , η Καμπότζη και το Μεξικό», δήλωσε ο υπουργός.

«Είμαστε υπερήφανοι για την ιστορία μας και έχουμε τη θέληση να υπερασπιστούμε το δικαίωμα μας αυτό», δήλωσε ο Γέρεμιτς, «όσες προσπάθειες και αν υπάρξουν για να παραποιήσουν την ιστορία μας και να κλέψουν την ταυτότητά μας, θα είναι ανεπιτυχείς», είπε ο Σέρβος ΥΠΕΞ.

--
Πηγή: Косово и Метохија