Βουλγαρία: Προβληματίζει η εξόρυξη χρυσού στο Κρούμοβγκραντ





Αύγουστος 1, 2011
Αρκετές εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στην πόλη Κρούμοφγκραντ της Βουλγαρίας για μια τελική συζήτηση σχετικά με τις περιβαλλοντικές συνέπειες της σχεδιαζόμενης εξόρυξης χρυσού στην περιοχή Αντά Τεπέ από την εταιρεία «Βαλκανικά Ορυκτά και Μέταλλα».


Οι κάτοικοι του Κρούμοβγκραντ είχαν διαχωριστεί σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα τάχθηκε υπέρ της πρότασης της ανάπτυξης της εταιρείας στην περιοχή  η οποία θα επιλύσει τα προβλήματα της ανεργίας. Η άλλη επέμενε στην άρνηση της εγκατάστασης της εταιρείας στην περιοχή τονίζοντας τις δυσμενείς περιβαλλοντικές συνέπειες που θα προξενούσε η εξόρυξη του πολύτιμου μετάλλου.

Εναντίον της εξόρυξης του χρυσού στην περιοχή της Ροδόπης είναι πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις της Σόφιας αλλά της Ελλάδας.

Οι εκπρόσωποι των βουλγαρικών οργανώσεων όπως: η οικολογική ομάδα «Πράσινα Βαλκάνια», το «Βουλγαρικό Κέντρο για την πράσινη Οικονομία», «Η ζωή στο Krumovgrad», το «Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας», και «ο Συνασπισμός κατά της ρύπανσης από την εξόρυξη’ της τοπικής κοινωνίας, τόνισαν ότι «η εξόρυξη του χρυσού θα διαταράξει την οικολογική ισορροπία του δάσους. Θα εξαφανιστούν οι βιότοποι  με τους σκαντζόχοιρους, τις χελώνες, τα πουλιά. Θα δηλητηριαστούν: το νερό, τα καπνά της περιοχής, οι παραγωγή πιπεριάς, τα προϊόντα της περιοχής  θα καταστούν μη εμπορεύσιμα και οι άνθρωποι να αρρωσταίνουν.

Οι εκπρόσωποι της εταιρείας υποσχέθηκαν ότι θα απαντήσουν εγγράφως προς τις οργανώσεις σε 30 ημέρες.

Η επένδυση χρυσού στην περιοχή Ada Tepe είναι κερδοφόρα αφού έχουν εντοπιστεί περί τους 27 τόνους χρυσού.

Η εταιρεία υπόσχεται να επενδύσει στην περιοχή 150 εκατομμύρια δολάρια και οι εργαζόμενοι σε αυτήν κατά 90% θα είναι εντόπιοι.


Πηγές:/kardjali.info- dariknews