Διεθνές Σχέδιο για Αυτονομία στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο


Αύγουστος 15, 2011.
«Οι σερβικοί δήμοι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο θα έχουν έναν κοινό πολιτικό μηχανισμό με τον οποίο θα αποφασίζουν για τις προτεραιότητές τους. Ο μηχανισμός αυτός θα ονομάζεται Περιφερειακό Συμβούλιο Βόρειου Κοσσυφοπεδίου και θα δημιουργηθεί με βάση το πακέτο Αχτισάαρι. Οι ίδιοι οι Δήμοι θα έχουν  μια ξεχωριστή θέση στον προϋπολογισμό και δεν θα ελέγχονται από την Πρίστινα. Θα λαβαίνουν άμεσα μέρος στα έσοδα που θα προκύπτουν  από τα τελωνεία του Κοσσυφοπεδίου και με αυτόν τον τρόπο θα έχουν οικονομική αυτονομία από την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου.


»Άλλα στοιχεία, όπως δημόσια έγγραφα, πίνακες, λειτουργία των δικαστηρίων και άλλες υπηρεσίες θα αποφασιστούν στο πλαίσιο του διαλόγου μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας με τη μεσολάβηση της ΕΕ καθώς και ο τύπος της ουδετερότητας έναντι του καθεστώτος.
»Έτσι, παρουσιάζεται μια ουσιαστική αυτονομία για το βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, όπως διακηρύχθηκε από μια μακρά σύσκεψη των διεθνών αξιωματούχων. Διπλωματική πηγή, εξάλλου,  εξήγησε στην εφημερίδα - υπό τον όρο της ανωνυμίας- για τις προσπάθειες της διεθνούς διπλωματίας, ιδιαίτερα εκείνης της ΕΕ, να βρεθεί μια λύση στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου.
»Οι διεθνείς αξιωματούχοι είναι απρόθυμοι να χρησιμοποιούν συνεχώς τη λέξη ‘ειδικό καθεστώς’, όταν πρόκειται για ρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε σημαντική αυτονομία της περιοχής.
» «Είναι καλύτερα να μην ασχολούμαστε με όρους όπως  ‘ειδικό καθεστώς’. Οι ρυθμίσεις δεν σημαίνουν οποιαδήποτε κατάσταση, θα γίνονται μόνο για να διευκολυνθεί η ζωή και η λειτουργία των πολιτών αυτού του τμήματος του Κοσσυφοπεδίου», δήλωσε η πηγή.
»Η οικονομική αυτονομία θα πρέπει να επιτευχθεί με βάση την αντίληψη της κυβέρνησης να βελτιώσει τη ζωή των πολιτών του Βορρά, το Περιφερειακό Συμβούλιο θα δημιουργηθεί με βάση το πακέτο Αχτισάαρι. Το  σχέδιο του πρώην προέδρου της Φιλανδίας, για τους δήμους του Κοσσυφοπεδίου επιτρέπει τη δημιουργία ενώσεων και περιφερειακών συμβουλίων και στη συνέχεια τις ίδιες τις ενώσεις.
»Σύμφωνα με πηγές, οι ρυθμίσεις οι οποίες προβλέπονται για το βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, θα είναι στο πνεύμα της ευρωπαϊκής προοπτικής και του ευρωπαϊκού μοντέλου. Ορισμένες περιοχές σε διάφορες χώρες της ΕΕ λειτουργούν με αυτό, όπως το Νότιο Τιρόλο της Ιταλίας που έχει ειδικές λειτουργικές  ρυθμίσεις» .

Πηγή: Gazeta Shqip