«Η Τουρκία επιστρέφει τις ιδιοκτησίες σε όλες τις μειονοτικές ομάδες»



Αύγουστος 28, 2011.
Άγκυρα.

Η τουρκική κυβέρνηση δημοσίευσε μια ιστορική απόφαση για την επιστροφή όλων των κατασχεθέντων περιουσιών των μειονοτήτων, των ιδρυμάτων τους και των εκπροσώπων των ατομικών ιδιοκτησιών  το κράτος κατά τα τελευταία 75 χρόνια.

Αυτό σημαίνει ότι η βουλγαρική εκκλησία θα είναι σε θέση να ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος των περισσότερων από τα 45 ακίνητα τα οποία κατέσχεσε ο νότιος γείτονας μας, αναφέρει σε δημοσίευμα της η Βουλγαρική Εθνική Ραδιοφωνία (Бнр).


Η νέα ιστορική χειρονομία έρχεται την παραμονή του Ραμαζανιού Μπαϊραμιού για τους Μουσουλμάνους.

Ως εκφραστής της εθνοτικής ανοχής, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσκλήθηκε σε δείπνο για να σηματοδοτήσει το τέλος της μουσουλμανικής Σαρακοστής, όπου παραβρίσκονταν όλοι οι θρησκευτικοί ηγέτες και οι επικεφαλής των θρησκευτικών κοινοτήτων.

Μεταξύ των προσκλημένων ήταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Πατριάρχης Mesrob Mutafyan της Αρμενίας, Βούλγαροι ιερείς, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της βουλγαρικής εκκλησίας Λουάζε Βασίλ και ο πρόεδρος της βουλγαρικής κοινότητας Ντιμιτάρ Ατανάσοφ.

Με απόφαση της κυβέρνησης που δημοσιεύθηκε το Σαββατοκύριακο στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, όλες οι αναγνωρισμένες θρησκευτικές ομάδες έχουν το δικαίωμα να εξαγοράσουν τις περιουσίες που εθνικοποιήθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών, συμπεριλαμβανομένων των εκκλησιών, κοιμητηρίων, μνημείων κλπ που κατασχέθηκαν κατά τα τελευταία 75 χρόνια.

Για την υλοποίησή τους, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλλουν αιτήσεις εντός 12 μηνών μετά την έναρξη ισχύος του τροποποιηθέντος νόμου.

Με τη συμφωνία της Λωζάνης του 1923, στην Τουρκία, υπάρχουν μόνο τρεις αναγνωρισμένες θρησκευτικές μειονότητες, η Ελληνική, η Αρμενική και η Εβραϊκή. Η βουλγαρική ανήκει στην Ορθόδοξη Χριστιανική Ομάδα.

Επιπρόσθετα η Τουρκία θα πληρώσει με «δίκαιη αποζημίωση στα μέλη των μειονοτήτων των οποίων οι περιουσίες έχουν  ανατεθεί ή έχουν πωληθεί σε άλλους Τούρκους πολίτες ή Οργανισμούς».

Με την τροπολογία αυτή, η βουλγαρική κοινότητα θα είναι σε θέση να ανακτήσει  τα περισσότερα από τα 45 ακίνητα που κατασχέθηκαν στο όριο των ετών αυτών, όπως είναι  το κτήριο το πρώην βουλγαρικού νοσοκομείου που χρησιμοποιείται από την τουρκική εφημερίδα ‘Türkiye’.

Βουλγαρικές ιδιοκτησίες έχουν απαλλοτριωθεί στην Κωνσταντινούπολη, την Αδριανούπολη και το Κιρκλαρελί.


Πηγή: БНР-Българско национално радио