Σκόπια : Κρύψανε Βαρυσήμαντη Επιστολή της Χίλαρι Κλίντον


Αύγουστος 20, 2011.

«Δικαιοσύνη προς όλους και σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» είναι το κύριο μήνυμα που απέστειλε , επίσημα, η αμερικανίδα Γενική Γραμματέας του State Department, Χίλαρι Κλίντον, προς τον νέο Υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Ποπόσκι, που σηματοδοτεί  τη σχέση των δύο πλευρών.
‘Εύχομαι καλή συνεργασία  για την οικοδόμηση μια εταιρικής σχέσης μεταξύ  των Σκοπίων και των Ηνωμένων Πολιτειών και στην οποία η Ουάσιγκτον εκφράζει τις ανησυχίες της σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στη χώρα».

Και θα συνεχίσει:


«Η εδραίωση του κράτους δικαίου στην FYROM, συμπεριλαμβανομένης της ισότητας των πολιτών έναντι της δικαιοσύνης και τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξακολουθεί να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα σημαντικό στοιχείο για την περαιτέρω συνεργασία μας.

Τα Σκόπια έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στα τελευταία 20 χρόνια, ωστόσο, παραμένουν κρίσιμες εργασίες για τη δημιουργία σταθερότητας, ευημερίας σε μια πολυεθνική δημοκρατία.

Κατά την συνάντησή μου με τον πρωθυπουργό τον Φεβρουάριο συζητήσαμε  την αυξανόμενη ανησυχία για την έλλειψη διαφάνειας στη χώρα και τις επιλεκτικές διώξεις και τις επιβολές  ποινών με την κατάχρηση της κράτησης και της έλλειψης των ανεξάρτητων δικαστικών θεσμών στα Σκόπια.

Επίσης, ανησυχία προκαλούν οι δικαστικές διαδικασίες που παραμένουν ευάλωτες στην πολιτικοποίηση και την πίεση προσώπων από τους πολιτικούς και την κυβέρνηση.

Ως στενός φίλος και σύμμαχος της χώρας σας, υποστηρίζουμε την ένταξή της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και φιλοδοξούμε  να βοηθήσουμε τα Σκόπια ώστε να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό κλίμα και η οικονομία να ευημερήσει.

Η επίλυση των ζητημάτων ισότητας στην δικαιοσύνη και των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων θα ήταν σημαντική  για την επίτευξη των στόχων αυτών.

Περιμένω περαιτέρω διάλογο για τα θέματα αυτά, τα οποία για εμάς είναι ζωτικής σημασίας για την δημοκρατία και την ευημερία της πΓΔΜ», αναφέρει στην επιστολή της  η Χίλαρι Κλίντον προς τον Νίκολα Ποπόσκι.

Όπως πληροφορηθήκαμε, η επιστολή της Χίλαρι Κλίντον απεστάλη την περασμένη εβδομάδα αλλά παρέμεινε στα συρτάρια  του ΥΠΕΞ – γράφει η σκοπιανή εφημερίδα- και έγινε γνωστή από τον επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Gido Vestervelle, στον  οποίο κοινοποιήθηκε όπως και σε ορισμένα μέσα  μαζικής ενημέρωσης.

Η εξήγηση είναι ότι το περιεχόμενο της επιστολής θεωρεί απαράδεκτη την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον.

Από ότι διαφαίνεται- σχολιάζει η εφημερίδα- ο διορισμός του νέου ΥΠΕΞ Σκοπίων ήταν απλά μια ευκαιρία για να στείλει η Ουάσιγκτον ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση που προέκυψε  στα μέσα του καλοκαιριού, ώστε, να προϊδεάσει τον νέο Υπουργό για αυτά τα οποία θα συναντήσει στην πορεία  του αλλά και να μεταφέρει τα μηνύματα που έλαβε.

--
Πηγή: ИНПРЕС