«Ο κρυφός πόλεμος των Εκκλησιών»


Αύγουστος 29, 2011.

« Η πρόθεση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να περιορίσει τη Ρωσική Εκκλησία και να δημιουργήσει ένα μπλοκ πέντε ελληνικών εκκλησιών ως «πυλώνα της Ορθοδοξίας» μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη διαδικασία αναγνώρισης της αυτονομίας της Εκκλησίας των Σκοπίων (МПЦ-ОА)», γράφει σήμερα ο σκοπιανός Τύπος.

Ο εκκλησιαστικός διπλωματικός πόλεμος,  που διεξάγεται αυτές τις ημέρες,  μεταξύ του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, σχετικά, με την πρόθεση του Οικουμενικού Πατριάρχη να τοποθετήσει στην σειρά των Ορθόδοξων Πατριαρχείων  την Αρχιεπισκοπή της Κύπρου στη θέση που έχει σήμερα το Πατριαρχείο της Μόσχας.


Η ιδέα ανήκει στον Βαρθολομαίο,  να μεταφέρει, δηλαδή,  από τη δέκατη θέση του Ορθόδοξου δίπτυχου, την Εκκλησία της Κύπρου, στη θέση που μέχρι σήμερα ήταν η ισχυρή Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας.

Με τον τρόπο αυτόν δημιουργείται η λεγόμενη «Πενταρχία» στην οποία οι πέντε πρώτες  Εκκλησίες θα έχουν επικεφαλής θρησκευτικούς αξιωματούχους ελληνικής εθνοτικής καταγωγής. Και αυτές είναι της Κωνσταντινουπόλεως, της Αλεξανδρείας, τα πατριαρχεία της Αντιοχείας και Ιεροσολύμων καθώς και η αρχιεπισκοπή της Κύπρου.

Αυτές οι πέντε εκκλησίες, σύμφωνα με την ιδέα, θα αποτελούν τον «Πυλώνα της Ορθοδοξίας» και όλες οι άλλες  τη λεγόμενη «αναβάθμιση» της.
Ο Ιλαρίων Αλφέεβ , πρόεδρος του τμήματος εξωτερικών υποθέσεων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας / Русская Православная Церковь- РПЦ, τις τελευταίες ημέρες είχε αρκετές συναντήσεις με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Πατριάρχη Αντιοχείας για να τους πείσει  να εγκαταλείψουν  την πρόθεση να αναθεωρήσουν το Συμβούλιο των Πέντε Εκκλησιών την 1η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία θα μπορούσαν να προωθήσουν   της Εκκλησίας της Πενταρχίας. Η θέση της Μόσχας είναι ότι παραβιάζεται με τον τρόπο αυτόν η ενότητα των Ορθόδοξων Χριστιανών.

Το αποτέλεσμα της αντιπαράθεσης μεταξύ της Μόσχας και του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά άλλες παγωμένες διαπραγματευτικές διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην αναγνώριση της «Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας των Σκοπίων», σημειώνει το σκοπιανό δημοσίευμα.

Επιπτώσεις στις ‘παγωμένες’ εκκλησίες

Εάν η αποστολή του εκπροσώπου της Ρωσικής Εκκλησίας, Ιλαρίωνα Αλφέεβ αποτύχει και επικρατήσει το Συμβούλιο των Πέντε Εκκλησιών με επικεφαλής τους Έλληνες  εκπροσώπους τους, είναι βέβαιο ότι θα συμβούν μεγάλες ανακατατάξεις στην Ορθοδοξία.

Αυτό το οποίο είναι δύσκολο να υποθέσουμε είναι κατά πόσο  θα υπάρξουν συνέπειες στις Εκκλησίες οι οποίες περιμένουν ακόμη την αναγνώριση του αυτοκέφαλού τους.

«Ανάμεσα σε αυτές είναι και η δική μας», αξιολόγησε  επίσκοπος, μέλος της Εκκλησίας των Σκοπίων  (МПЦ-ОА) , που θέλησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του, σημειώνει η εφημερίδα των Σκοπίων.
--
Πηγή: Дневник