Reeker- Κοσσυφοπέδιο : Η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα της κυριαρχίας σε όλη τη χώρα



Αύγουστος 17, 2011.

Ο Philip Reeker υποστήριξε τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου,  για τη δημιουργία του κράτους δικαίου και της τάξης στο βόρειο τμήμα, ενώ επανέλαβε ότι τα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου είναι απαραβίαστα και δεν μπορεί να κατατμηθεί.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα στηρίξουν το Κοσσυφοπέδιο να επεκτείνει την εξουσία του σε όλη την επικράτεια, συμπεριλαμβανομένου του Βορρά, δήλωσε στην Πρίστινα την Τετάρτη ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος  για την Ευρώπη και την Ευρασία, Φίλιπ Ρίκερ.

Τα σχόλια αυτά ο Ρίκερ έγιναν μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Χασίμ Θάτσι και μέλη του υπουργικού συμβουλίου.
Ο αξιωματούχος των ΗΠΑ, ζήτησε την συνέχιση του διαλόγου Κοσσυφοπεδίου- Σερβίας.

«Αυτό που πρέπει τώρα να δούμε είναι η επιστροφή στο διάλογο. Δεν μπορώ να μιλήσω εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά  υπάρχει ένας διάλογος που πρέπει να επιλυθούν ορισμένα ζητήματα τα οποία θα βοηθήσουν  τους ανθρώπους στην καθημερινή ζωή», δήλωσε ο Ρίκερ.

Στην επίσκεψή του στο Κοσσυφοπέδιο ο Ρίκερ συνοδεύθηκε από τον αμερικανό πρέσβη στην Πρίστινα, Christopher Dell, και συναντήθηκε με εκπροσώπους των διεθνών πολιτικών και στρατιωτικών αποστολών στο Κοσσυφοπέδιο.
Επίσης στην ατζέντα της επίσκεψής του περιλαμβάνονταν συναντήσεις με τοπικές αρχές καθώς και με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Γκρατσάνιτσα.

Η επίσκεψη του Ρίκερ στο Κοσσυφοπέδιο είναι η πρώτη με την ιδιότητα του αναπληρωτή βοηθού του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Πριν, εξάλλου,  πάει το Κοσσυφοπέδιο, ήταν στα Σκόπια, όπου είχε συμμετάσχει στην επέτειο των δέκα ετών  από την Συμφωνία της Οχρίδας.


--
Πηγή: Botasot