Κύπρος: Τουρκικά πλοία διερευνούν κοντά στην κυπριακή εξέδρα φυσικού αερίου


Σεπτέμβριος 27, 2011.

Η Τουρκία δήλωσε την Τρίτη ότι άρχισε να διερευνά για φυσικό αέριο σε μια υπεράκτια ζώνη, όπου η Κύπρος ξεκίνησε γεωτρήσεις την περασμένη εβδομάδα. Είναι ένα προκλητικό βήμα σε μια διαμάχη για τους πόρους της Μεσογείου που επισκιάζουν την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών στο διαιρεμένο νησί.

Το ζήτημα ποιος έχει το δικαίωμα να αξιοποιήσει τις μεγαλύτερες  ποσότητες φυσικού αερίου που βρέθηκαν παγκόσμια την τελευταία δεκαετία,  αυτό έχει προσθέσει έναν επείγοντα χαρακτήρα στην επίλυση του Κυπριακού, που χωρίζει το νησί από το 1974 σε ελληνικούς και τουρκικούς θύλακες.


Η διεθνώς αναγνωρισμένη ελληνική κυπριακή κυβέρνηση, λέει ότι έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να προβεί σε γεωτρήσεις. Η Τουρκία, η μόνη χώρα που αναγνωρίζει ένα ξεχωριστό τουρκοκυπριακό κράτος, στο βόρειο τμήμα του νησιού, αναφέρει ότι πρέπει να επιλυθεί πρώτα το πρόβλημα του νησιού.

Στη Λευκωσία, τη διαιρημένη πρωτεύουσα του νησιού, ο Ελληνοκύπριος ηγέτης Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, επανέλαβαν τις ειρηνευτικές συνομιλίες την Τρίτη μετά από μια περίοδο 10 ημερών παύσης, εξ αιτίας των συζητήσεων  της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
…..

Την περασμένη εβδομάδα η Τουρκία και ο ηγέτης της Κατεχόμενης Κύπρου υπέγραψαν ένα σύμφωνο που καθορίζει τα χωρικά ύδατα της ανατολικής Μεσογείου, ανοίγοντας το δρόμο για την εξερεύνηση του φυσικού αερίου.

Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα προστατεύσει κάθε ερευνητικό σκάφος με πολεμικά πλοία, αυξάνοντας την προοπτική  μια ένοπλης αντιπαράθεσης.

Στις 23 Σεπτεμβρίου η Τουρκία απέστειλε μόνο το ερευνητικό σκάφος Πίρι Ρέις στην ανατολική Μεσόγειο.

«Το Πίρι Ρέις που συνοδεύεται από πολεμικά πλοία έχει αρχίσει έρευνα στην ίδια περιοχή όπου οι Ελληνοκύπριοι εξερευνούν», είπε ο Ομέρ Τσελίκ αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος που είναι αρμόδιος στις εσωτερικές υποθέσεις.

«Έχουμε δείξει με σαφήνεια προς όλους ότι δεν θα επιτρέψουμε την ανατολική Μεσόγειο να γίνει στόχος των Ελληνοκυπρίων και των Ισραηλινών», είπε σε δεύτερο μήνυμά του στο Τουίτερ.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είχε πει  ότι το πλοίο άρχισε την εξερεύνηση, αλλά δεν ανέφερε που ακριβώς. Οι ελληνοκυπριακές πηγές αναφέρουν ότι το τουρκικό πλοίο ήταν περίπου 80 χιλιόμετρα ( 50 μίλια) από τις κυπριακές γεωτρήσεις.

Το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας δεν έχει κάνει καμία ανακοίνωση σχετικά με την ανάπτυξη πολεμικών πλοίων στην περιοχή. Μια διπλωματική πηγή, ωστόσο, δήλωσε ότι « αντιλαμβάνομαι γιατί το σκάφος έρευνας είναι ασυνόδευτο».

Η Τουρκία εισέβαλε στην βόρεια Κύπρο το 1974, μετά από ένα βραχύβιο ελληνικό πραξικόπημα στην Κύπρο. Διατηρεί μια βαριά στρατιωτική παρουσία στο βόρειο τμήμα του νησιού που χωρίζεται από μια γραμμή κατάπαυσης του πυρός που επιτηρείται από ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ.

Υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών ξεκίνησαν το 2008 αλλά η πρόοδος τους είναι αργή.


--
Πηγή: Haaretz