Χριστόφιας: « Η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να απειλεί την Κύπρο»


Σεπτέμβριος 18, 2011.

Λονδίνο.

Η Τουρκία θα πρέπει να επικεντρώσει τις προσπάθειές της για την επίλυση του θέματος της Κύπρου και να μην διαταράσσει την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο πρόεδρος της Κύπρου, Δημήτρης Χριστόφιας, απαντώντας στο τελεσίγραφο του Τούρκου αναπληρωτή πρωθυπουργού για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρόεδρος της Κύπρου, βρίσκεται στο Λονδίνο, καθ’ οδόν προς τη Νέα Υόρκη, όπου πρόκειται να λάβει μέρος στη Γενικη Συνέλευση του ΟΗΕ.


Ο Κύπριος ηγέτης τόνισε ότι η Τουρκία « δεν έχει κανένα δικαίωμα να διαμαρτύρεται και να  απειλεί την Κύπρο σε σχέση με τα σχέδια για την μελλοντική ανάπτυξη των ορυκτών πόρων  μέσα στην  Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της», σύμφωνα με το Itar Tass.

Ο Χριστόφιας τόνισε ότι αρκετές από παγκόσμιες δυνάμεις  καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαίωσαν  το κυρίαρχο δικαίωμα της Κύπρου για την ανάπτυξη και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων.
Νωρίτερα, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπασίρ Αταλάι είχε δηλώσει ότι η χώρα του θα παγώσει τις σχέσεις της με την ΕΕ αν η Κύπρος αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης  το δεύτερο εξάμηνο του 2012.


--
Πηγή: Агенция "Фокус"