Λαμπρινίδης στην Κροατία: Τα μνημεία των Σκοπίων προκαλούν…


Σεπτέμβριος 6, 2011.

Η τοποθετήσεις των μνημείων στα Σκόπια είναι μια πρόκληση, και όχι μόνο αποτελούν προσβολή για τους Έλληνες πολίτες, αλλά, ενσταλάζουν αμφιβολίες για την ειλικρίνεια και τις προθέσεις της τρέχουσας διαπραγματευτικής διαδικασίας των Σκοπίων και μια τέτοια συμπεριφορά παραβιάζει τις σχέσεις καλής γειτονίας, είπε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Σταύρος Λαμπρινίδης,  σε συνέντευξή του στην κροατική εφημερίδα «Vjisnik».


Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, εξέφρασε την ελπίδα όχι να ξαναγράψουν την ιστορία αλλά να χρησιμοποιηθεί μια, πραγματικά, ιστορική ευκαιρία.
«Η ελληνική προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις εκφράζεται με την επιθυμία επίτευξης λύσης στα πλαίσια του ΟΗΕ και αυτή η διαδικασία είναι πλήρως εποικοδομητική και αναγνωρίζεται από τους σημαντικούς παράγοντες της διεθνούς σκηνής. Δεν έχουν ωστόσο την ίδια αντιμετώπιση και τα Σκόπια», δήλωσε ο Λαμπρινίδης.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας υπενθύμισε ότι το όνομα πρέπει να έχει γεωγραφικό προσδιορισμό και να είναι για συνολική χρήση και αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την ευρω-ατλαντική ενσωμάτωση των Σκοπίων.

Ο Σταύρος Λαμπρινίδης άρχισε σήμερα επισκέψεις στην περιοχή. Πρώτος σταθμός είναι το Ζάγκρεμπ, μετά το Βελιγράδι και κατόπιν στην Πρίστινα. Κύριο θέμα αυτής της περιοδείας του είναι το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής. Τα Σκόπια δεν αποτελούν μέρος της περιοδείας του Έλληνα υπουργού.

--
Πηγή: Канал 5 Телевизија