Αρχηγός τουρκικού ΓΕΣ: εξοντώθηκαν 270 Κούρδοι



Οκτώβριος 24, 2011.

Ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου , Necdet Özel, μιλώντας σε ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό για πρώτη φορά, δήλωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν εξοντωθεί  από 250 έως 270 Κούρδοι αυτονομιστές  στο βόρειο Ιράκ, ενώ υπολογίζονται σε 210 οι τραυματίες.
«Ορισμένες πολιτικές διπλωματικές και μυστικές πηγές αναφέρουν ότι η αυτονομιστική οργάνωση έχει πολύ μεγαλύτερες απώλειες, από όσες αναφέρονται», σημειώνει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.


Ο στρατηγός Özel δήλωσε ότι έχουν καταστραφεί σημαντικές υποδομές των αυτονομιστών, καταφύγια, αποθήκες, εγκαταστάσεις/κτίρια και πυρομαχικά καθώς αντιαεροπορικά προπύργια.

Θα τονίσει επίσης ότι η διασυνοριακή επιχείρηση η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στα σύνορα Τουρκίας-Ιράκ έχει παραταθεί για ένα έτος με απόφαση της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. Η παράταση αυτή κρίθηκε αναγκαία από τις πολιτικές και στρατιωτικές συνθήκες που αντιμετωπίζονται κυρίως στις χερσαίες επιχειρήσεις.
Αεροπορικές επιδρομές έχουν πραγματοποιηθεί στις 17 Αυγούστου και στις 20 Οκτωβρίου με σοβαρά πλήγματα στους αυτονομιστές.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν υπάρχει συνεργασία με το Ιράν στις επιχειρήσεις αυτές ο Τούρκος αρχηγός  του ΓΕΣ θα τονίσει χαρακτηριστικά ότι η τρομοκρατία δεν έχει σύνορα και ως εκ τούτου η συνεργασία θεωρείται απαραίτητη.

Για τη συνεργασία με τις ΗΠΑ στο τομέα των πληροφοριών τόνισε ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ επί σχεδόν 60 χρόνια είναι στην ίδια συμμαχία και οι σχέσεις μεταξύ τους είναι στα πλαίσια της φιλίας και της αμοιβαιότητας. Παραδέχθηκε ότι «υπάρχει ανταλλαγή πληροφοριών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στα πλαίσια των κοινών συμφερόντων και τις ευαισθησίες των δύο χωρών καθώς συνεχίζουν μια επιτυχή πορεία συνεργασίας»
Αναφερόμενος στην Κύπρο δήλωσε ότι η ελληνική διοίκηση δεν αναγνωρίζεται ότι εκπροσωπεί όλη την Κύπρο και ότι η ελληνική πλευρά σαμποτάρει τις συνομιλίες καθώς  βρίσκεται σε εξέλιξη  η διαδικασία γεωτρήσεων.
«Από τη μια πλευρά παραδέχεται  ότι ο τουρκοκυπριακός λαός έχει ίσα δικαιώματα στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου και από την άλλη πλευρά προσπαθεί να βρει δικαιολογία για να εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις», θα πει.

Είπε, ακόμη, ότι στις συμφωνίες που έχουν υπογράψει οι Ελληνοκύπριοι δεν αναφέρεται το ψευδοκράτος και αυτές η Τουρκία δεν πρόκειται να τις αναγνωρίσει.

--
Πηγή: Dünya Bülteni