Αλβανία: «Η ελληνική εθνική γιορτή ενώνει τους Ντούλες- Τάβος Μπάρκα, Μπολάνο και Ξέρα»


Οκτώβριος 29, 2011.

Στις 28 Οκτωβρίου στο χωριό Μπουλάτι, το οποίο κατοικείται από την ελληνική μειονότητα γιορτάστηκε η ημέρα της ελληνικής εθνικής γιορτής, γνωστή, ως ‘ΟΧΙ’, κατά της κατοχής της φασιστικής Ιταλίας, του Μουσολίνι στις 28 Οκτωβρίου του 1940.

Στην Μπουλάτι ήταν παρόντες ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων της μειονότητας, μεταξύ των οποίων ο Βαγγέλης Ντούλες, ο Βαγγέλης Τάβος- βουλευτής με το LSI, ο αναπληρωτής του PD, Κώστας Μπάρκας, ο Βασίλης Μπολάνος και ο υπουργός της κυβέρνησης Μπερίσα,  Σπύρος Ξέρας.


Παρόντες ήταν επίσης, το ελληνικό διπλωματικό σώμα στην Αλβανία, ο πρέσβης στα Τίρανα, Νικόλαος Πάζιος, ο πρόξενος του Αργυροκάστρου Ιωάννης Ριζόπουλος. Η τελετή ξεκίνησε με μια επίσκεψη στους τάφους των Ελλήνων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στη διάρκεια του ελληνο-ιταλικού πολέμου (Έλληνες ιστορικοί τον ιταλο-ελληνικό πόλεμο τον αναφέρουν ως απελευθερωτικό αγώνα της Βορείου Ηπείρου).

Στην εκκλησία του Αγ. Αθανασίου πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνος δέηση με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Αργυροκάστρου Δημήτριο, στη μνήμη των Ελλήνων στρατιωτών, ο αριθμός των οποίων που σκοτώθηκε στην Αλβανία υπερβαίνει τις 7 χιλιάδες.

Σε αυτήν την εορταστική εκδήλωση, ήταν και ανώτεροι αξιωματικοί του ελληνικού στρατού, οι οποίοι προφανώς αγνοούσαν  ότι  για την  Ελλάδα  ισχύει, ακόμη,  η εμπόλεμη κατάσταση με την Αλβανία

Στη διάρκεια αυτής της εκδήλωσης γέμισε παντού ο τόπος με ελληνικές σημαίες,  και εθνικές και θρησκευτικές,  ένα παιδί μόνο σε μια γωνιά κρατούσε την αλβανική σημαία.

--
Πηγή: AMA news