“Τα Σκόπια υπονομεύονται από τη δημιουργία παράλληλων κοινωνιών”


Οκτώβριος 22, 2011.

«Στη Fyrom υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας παράλληλων κοινωνιών ή διπλών κοινωνιών,  γι’ αυτό πρέπει να εργαστούν όλοι για τη δημιουργία ενός κοινού κράτους ισότιμο σε όλους τους πολίτες».

Τα παραπάνω τόνισε, χθες, ο ύπατος αρμοστής του ΟΑΣΕ, Knut Vollebek, σε διάλεξη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Τέτοβο που είχε θέμα «Προκλήσεις μετά τη Συμφωνία της Οχρίδας».


Ο ομιλητής επεσήμανε ότι το μεγαλύτερο μέρος της Συμφωνίας του Οχρίδας, είναι η εφαρμογή και υλοποίηση των ίσων δικαιωμάτων της αλβανικής κοινότητας της χώρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι σχέσεις μεταξύ των εθνοτήτων στην πΓΔΜ δεν μπορούν να λυθούν με τη μία και δια παντός. Ο Vollebek σημείωσε ότι υπήρξαν θετικές πρωτοβουλίες κατά τη διάρκεια των 10 τελευταίων ετών οι οποίες ήταν προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός πολυεθνικού κράτους.

«Η Συμφωνία της Οχρίδας, ήταν το μέσο το οποίο πρόσφερε περισσότερα δικαιώματα στις μειονότητες, ιδιαίτερα στους Αλβανούς, ώστε να συνειδητοποιήσουν τα δικαιώματά τους και να καθιερωθεί με τον τρόπο αυτόν η ειρήνη στη χώρα. Εκτιμώ ότι η καλή αυτή συμφωνία έχει τεθεί σε εφαρμογή αλλά δεν μπορεί να καλύψει όλα τα τμήματα της κοινωνίας των πολιτών και θα πρέπει να υπάρχει ενδιαφέρον και σε άλλους τομείς της κοινωνίας. Ο φόβος δημιουργίας παράλληλων κοινωνιών μέσα στο ίδιο το κράτος είναι υπαρκτός. Μόνο η αίσθηση όλων των πολιτών ότι αποτελούν μέρος ενός ενιαίου κράτος θα μπορούσε να δώσει θετικά αποτελέσματα», τόνισε ο Vollebek.

Ο ύπατος αρμοστής του ΟΑΣΕ, επεσήμανε πόσο σημαντική είναι η δημιουργία εμπιστοσύνης μεταξύ των κοινοτήτων και πόσο απαραίτητο θεωρείται η απόρριψη στερεοτύπων της κοινωνικής προκατάληψης.


--
Πηγή: inanews