Σκόπια: Νεαρά κορίτσια πέφτουν θύματα εμπορίας ανθρώπων


Οκτώβριος 19, 2011.

Ποιοι είναι οι διακινητές; Αναρωτιέται ο δημοσιογράφος του σκοπιανού καναλιού και αμέσως δίνει την απάντηση: Ύποπτες υπηρεσίες που προσφέρουν εργασία φύλαξης μωρών, τα μοντέλα, οι συνοδοί επιχειρηματιών, τα πρακτορεία μοντέλων, τα γραφεία συνοικεσίων, η εργασία σε ξενοδοχεία, τα μπαρ, οι υπηρεσίες διαδικτύου καθώς γνωστοί, συγγενείς και φίλοι…

Στην περιοχή των Σκοπίων, σημειώνει το δημοσίευμα, ραγδαία είναι αύξηση του εμπορίου ανθρώπων με περισσότερα θύματα ανήλικες.

Πολλές από αυτές προέρχονται από τις λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές της χώρας όπου προσλαμβάνονται με το πρόσχημα της απασχόλησης , της φιλοξενίας και αργότερα μεταφέρονται στο δυτικό τμήμα της χώρας όπου  μετατρέπεται η εργασία σε σεξουαλική εκμετάλλευση.

Η ΜΚΟ «Ανοικτή Πύλη» για την προστασία των ευάλωτων ατόμων, έχει λάβει, πρόσφατα, 81 καταγγελίες εμπορίας ανθρώπων, όπως δήλωσε η πρόεδρος  της, Μαρία Τοντόροφσκα.
Τα περισσότερα θύματα κατά την περίοδο 2000-2004 προέρχονταν από τη Μολδαβία, τη Ρουμανία, την Ουκρανία, τη Βουλγαρία, τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Ορισμένα από αυτά προορίζονταν για τα Σκόπια, ενώ τα υπόλοιπα μεταφέρονταν μέσω της χώρας στη Σερβία, το Κοσσυφοπέδιο και την Αλβανία για να καταλήξουν στη Δυτική Ευρώπη.

«Συχνά τα θύματα εμπορίας ανήλικων είναι  κορίτσια από την περιοχή των Σκοπίων   και πολλά από εγκλήματα που έγιναν πραγματοποιήθηκαν από τους πολίτες μας, λέει η υπουργός Εσωτερικών Γκορντάνα  Γιανκουλόβσκα.


Η εμπορία ανθρώπων  γίνεται με καλυπτόμενη μορφή, συχνά τα εκμεταλλευόμενα κορίτσια είναι κλεισμένα σε ιδιωτικά διαμερίσματα, σε εξοχικές κατοικίες ή σε ινστιτούτα αισθητικής, κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν, όταν τα θύματα έπεφταν στα χέρια των μαστροπών, που τότε ήταν κυρίως τα νυχτερινά κέντρα  και τα μπαρ.

Συνολικά η ΜΚΟ ‘Ανοικτή Πύλη’ έχει λάβει 3.100 κλήσεις από θύματα ή από γυναίκες που φοβόντουσαν ότι θα τις προόριζαν για πορνεία.
--
Πηγή: Канал 5 Телевизија