Σκόπια: Συνάντηση Αχμέτι με αμερικανό πρέσβη



“ Οι ΗΠΑ θέλουν την FYROM στο ΝΑΤΟ μέσω της ταχείας επίλυσης της ονομασίας”

Νοέμβριος 1, 2011.

Ο αρχηγός του κόμματος της «Δημοκρατικής Ένωσης για Ενσωμάτωση»- DUI, Αλί Αχμέτι, συναντήθηκε σήμερα με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην πΓΔΜ, Πώλ Γουόλερς με τον οποίο συζήτησε τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις μετά την παρέλευση των 100 ημερών από το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Ο Αχμέτι, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το DUI, η συζήτηση άρχισε από το αναλογικό ζήτημα  του κρατικού προϋπολογισμού. Αναφέρθηκε στην εξεύρεση λύσης του ζητήματος του ονόματος της χώρας που θεωρείται σημαντική για την πορεία της χώρας αφού θα φέρει τη σταθερότητα, την ασφάλεια και θα επιτρέψει τις ξένες επενδύσεις και θα δυναμώσει την οικονομική ανάπτυξη.


«Τώρα είναι η ώρα για την επίλυση του ονόματος της χώρας ώστε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μέχρι την επόμενη σύνοδο κορυφής που θα γίνει στο Σικάγο και αυτή απαιτεί βοήθεια από τις ΗΠΑ και τους διεθνούς φίλους μας», δήλωσε ο Αχμέτι κατά τη συνάντηση.

Ο Αλβανός ηγέτης επεσήμανε ότι παρά τα επιτεύγματα της χώρας με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και της συμφωνίας της Οχρίδας, οποιαδήποτε καθυστέρηση στην ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να έχει καταστροφικά αποτελέσματα στη χώρα και γενικότερα στην περιοχή.

Ο αμερικανός πρέσβης, Πωλ Γουόλερς τόνισε τον ιδιαίτερο ρόλο του Αχμέτι και του αλβανικού κόμματος στην πολιτική σκηνή των Σκοπίων,  για την υλοποίηση των φιλοδοξιών της χώρας στην ένταξή της στο ΝΑΤΟ μέσω της στενής συνεργασίας.

«Οι ΗΠΑ θέλουν να δουν την πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την ταχεία επίλυση της ονομασίας», τόνισε ο Γουόλερς.

Οι δύο συνομιλητές  αναφέρθηκαν στην ανάπτυξη της εκπαίδευσης ως τρόπο γνωριμίας και αμοιβαιότητας των δύο μεγάλων κοινοτήτων της χώρας, της σλαβικής και της αλβανικής.
--
Πηγή: Sitel