Οι Ρομά θα προσφύγουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης κατά της Βουλγαρίας


Νοέμβριος 11, 2011.

Η κατάσταση των Ρομά στη Βουλγαρία γίνεται όλο και χειρότερα, κάθε μέρα, κάθε χρόνο.
Αυτό  ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου από τον Ρούντκο Καβτσίουσκι, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για τους Ρομά και  τους  (μετακινούμενους) τσιγγάνους.
«Αυτό που είδαμε στη Βουλγαρία, ήταν ένα σοκ και για μένα και τους συναδέλφους μου. Υπάρχει μια  πολιτική τάση στη βουλγαρική κυβέρνηση για καταστολή των Ρομά και  και τη μοναδική διέξοδο που τους παρέχεται να εγκαταλείψουν τη χώρα», είπε.


Η οργάνωση ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει καταγγελία κατά της χώρας, στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
«Έχουμε την πρόθεση να δοθεί ευρεία δημοσιότητα  στην κατάσταση που επικρατεί και θα καταθέσουμε επίσημη καταγγελία κατά της Βουλγαρίας, στο Συμβούλιο της Ευρώπης», δήλωσε ο Ρούντκο Καβτσίουσκι.
« Οι Ρομά, όσους  συναντούμε  καθημερινά, ως επί το πλείστον παραπονιούνται ότι αποκλείονται από την αγορά εργασίας, αλλά και να έχουν πρόσβαση σε αυτήν . Επίσης, δεν έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, λόγω μη καταβολής συνδρομών στην ασφάλιση υγείας. Άλλη μια αιτία, είναι η έλλειψη παιδείας υψηλού επιπέδου και τους κόβουν κάθε καλή πρόθεση για να σπουδάσουν», δήλωσε  ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ.
Ο Καβτσίουσκι τόνισε ότι οι Ρομά της Βουλγαρίας είναι Βούλγαροι.
«Η βουλγαρική κοινωνία δεν έχει το δικαίωμα να κάνει διακρίσεις μεταξύ των ομάδων της. Τα προβλήματα των Ρομά πρέπει να επιλυθούν, εδώ, στη Βουλγαρία, με τη συμμετοχή των Ρομά. Δεν είναι λογικό να τους διώχνουν και να τους αναγκάζουν να μεταναστεύουν, όπως γινότανε, παλαιά, στα χρόνια του (κομμουνιστικού) φασισμού», δήλωσε ο πρόεδρος της οργάνωσης.
Το Φόρουμ θα δημοσιεύσει δύο εκθέσεις για την κατάσταση της μειονότητας των Ρομά στη Βουλγαρία- μία στις 16 Νοεμβρίου και μία στο τέλος του έτους.

--
Πηγή: информация от Агенция "КРОСС"