Γάλλος Πρέσβης στα Σκόπια: Η Ελλάδα και τα Σκόπια να παραδειγματιστούν από τη Γαλλία και τη Γερμανία…


Νοέμβριος  6, 2011.
«Οι διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των Σκοπίων και της Ελλάδας για την επίλυση της ονομασίας, μπορούν να ξεπεραστούν με την κατανόηση, όπως έκανε η Γερμανία και Γαλλία, οι οποίες τώρα ζουν εν ειρήνη».

Αυτό δήλωσε ο πρέσβης της Γαλλίας στην Fyrom, Jean-Claude Schlumberger, καταθέτοντας λουλούδια στο Γερμανικό Νεκροταφείο της πόλης.


Η Γερμανίδα Πρέσβυς, Γκούντρουν Στάϊνάκερ θεώρησε το διάλογο απαραίτητη προϋπόθεση για την ειρήνη, ενώ ο υπουργός Άμυνας Φατμίρ Μπεσίμι, αναφερόμενος στην κατάσταση των Σκοπίων, τόνισε,  ό, τι μόνο  η κατανόηση (της ισοτιμίας) της γλώσσας (της αλβανικής στην Fyrom) και ο αμοιβαίος σεβασμός θα επιτρέψουν  την οικοδόμηση ενός κοινού μέλλοντος στη χώρα.

«Όσον αφορά το κοινό παρελθόν,  πρέπει να γνωρίζουμε πώς να οικοδομήσουμε το  κοινό μέλλον για την πΓΔΜ, το οποίο θα εγγυάται τη μελλοντική σταθερότητα, την συνύπαρξη και την συνεργασία. Οι διαφορές μπορεί να μετατραπούν σε πλεονέκτημα για την οικοδόμηση του μέλλοντός μας», είπε ο Μπεσίμι.

Οι Πρέσβεις της Γερμανίας και της Γαλλίας προέβησαν σε  αυτήν  την πρωτοβουλία για να τιμήσουν  από κοινού την Ημέρα του  Εθνικού Πένθους και συνάμα την ανακωχή του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου (για το τέλος του πολέμου 1940-44).

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πολλές αντιπροσωπείες από ξένες πρεσβείες, το Υπουργείο Άμυνας ,  εκπροσώπηση του στρατού του Πρίλεπ και όλες οι αντιπροσωπείες  απόθεσαν  στεφάνια  στο γερμανικό νεκροταφείο.


--
Πηγή: plusinfo- Скопје