Πρόταση για Αλβανό πρωθυπουργό στα Σκόπια


Νοέμβριος 3, 2011.

Ευρεία κυβέρνηση συνασπισμού με πρωθυπουργό Αλβανό, προτείνει  ο Λιούμπομιρ Φρετσκόφκσι, ένας από τους δημιουργούς του πρώτου Συντάγματος των Σκοπίων,  σε συνέντευξή του στην αλβανική τηλεόραση ‘Τοπ Τσάνελ’, ωθώντας την ιδέα μιας ευρείας διακυβέρνησης συνασπισμού υπό την σκέπη  ενός Αλβανού πρωθυπουργού.


Σε συνέντευξή του στο αλβανικό κανάλι, την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα «Koha», ο πρώην υποψήφιος πρόεδρος του σοσιαλιστικού κόμματος των Σκοπίων – SDSM, μιλά για την ιστορική ανάγκη μιας συμφωνίας μεταξύ των Σλάβων και των Αλβανών των Σκοπίων, σε ένα νέο πολιτικό σύστημα που θα συνδυάζει  μια ευρεία κυβέρνηση συνασπισμού με δύο σλαβικά και δύο αλβανικά κόμματα,  τα οποία θα διέπονται από την αρχή της εναλλαγής της πρωτοκαθεδρίας, Αλβανού και Σλάβου πρωθυπουργού.

Στην αναφορά αυτή γίνεται παραλληλισμός μεταξύ της πολιτικής κατάστασης των Τιράνων και των Σκοπίων και τονίζεται ότι η μεγάλη διαφοροποίηση που υπάρχει στους κομματικούς σχηματισμούς,  αφήνει στο περιθώριο την ένταξη των δύο χωρών. Στη συνέντευξή του Φρετσκόφσκι δήλωσε ότι οι αλλαγές των συνόρων δεν αποτελεί, πια, ζήτημα των Βαλκανικών χωρών.


--
Πηγές: Канал 5-Sitel