Τουρκία: «Ο Γείτονας ελπίζει στους Οθωμανικούς Θησαυρούς»


Νοέμβριος 26, 2011.

Μέσα στην οικονομική κρίση της Ελλάδας οι κυνηγοί των θησαυρών ξεφυτρώνουν παντού. Οι Έλληνες ελπίζουν να βρουν  θησαυρούς από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.  Περίπου πενήντα  άδειες έχουν χορηγηθεί από το ελληνικό Δημόσιο  για να εξερεύνηση θησαυρών, ενώ περισσότεροι από τρεις χιλιάδες ανιχνευτές μετάλλων  έχουν πουληθεί τελευταία.


Στο Συκούριο της Λάρισας ψάχνουν  για τη βρύση με το θησαυρό της εποχής των Οθωμανών, το ίδιο και στο χωριό Πλατύκαμπος της Λάρισας, ψάχνουν για τους ντενεκέδες  ενός Τούρκου άρχοντα που έθαψε το θησαυρό του στη γη της Θεσσαλίας περί το 1881.

Στη Βόρεια Ελλάδα, στη Σιθωνία της Χαλκιδικής , οι κάτοικοι του χωριού Βαρβάρα, σύμφωνα με μια παλιά παράδοση στην ελληνική επανάσταση, το 1821, κατά των Οθωμανών, για τον φόβο των Τούρκων πήγαν να κρυφτούν σε μια σπηλιά όπου βρήκαν τόνους  χρυσού. Τώρα δεν ξέρουν που είναι και την ψάχνουν. «Με το χρυσό αυτό θα γλυτώσει όλη η Ελλάδα», λένε.

Στην πόλη των Ιωαννίνων ψάχνουν για το «Θησαυρό του Αλή Πασά». Ένας 65χρονος Αυστραλός πολίτης ελληνικής καταγωγής, ο Βαγγέλης Δήμου, βάσει ενός χάρτη έψαξε για τον κρυμμένο θησαυρό πριν από λίγο καιρό. Τελικά βρήκε μόνον  νερό.

Πέρα όμως από τα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, υπάρχουν και τα χρόνια του εμφυλίου 1944-48. Σε χωριό, λοιπόν, του Χολομώντα λένε ότι Ρωσικά αεροπλάνα  για να βοηθήσουν τους Έλληνες Κομμουνιστές έριξαν κιβώτια γεμάτα με χρυσές  βρετανικές λίρες, που χάθηκαν.  Οι κάτοικοι έχουν βάλει σκοπό να τις βρούν.

Τα ίδια συμβαίνουν και στη Δυτική Θράκη, όπου  κάτοικοι ψάχνουν  στην περιοχή Σάπες της Ροδόπης για ένα «βουλγαρικό θησαυρό» κοντά σε μια πέτρινη βρύση.

Πέρα όμως από όλα αυτά, να πούμε και ένα θετικό:  ένας οικοδόμος στην Πάτρα βρήκε έναν θησαυρό 2 εκατ. ευρώ.


--
Πηγή: CNN Turk