Ο Μπουτάρης θα φτιάξει τζαμί στη Θεσσαλονίκη….


Δεκέμβριος 11, 2011.

«Ο Μπουτάρης που επισκέφθηκε το Δημαρχείο της  Σμύρνης δήλωσε ότι θα ανεγείρει ΜουσουλμανικόΤέμενος στη Θεσσαλονίκη»…

Σμύρνη- Τουρκία.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης δήλωσε ότι στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται  χιλιάδες μουσουλμάνοι και ότι έχει αρχίσει να εργάζεται για την ανοικοδόμηση ενός Τζαμιού.

Σύμφωνα με έγγραφη δήλωση  του Μητροπολιτικού Δήμου Σμύρνης, ο Μπουτάρης επισκέφθηκε με συνοδεία της ελληνικής αντιπροσωπείας το Δήμαρχο Σμύρνης Αζίζ Κοτσάογλου/ Aziz Kocaoğlu.


Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, στα πλαίσια των αδελφικών σχέσεων μεταξύ της Σμύρνης και της Θεσσαλονίκης,  έχει αρχίσει μια πρωτοβουλία , η οποία αποφασίστηκε από κοινού να ολοκληρωθεί.
Ο Δήμαρχος Σμύρνης Aziz Kocaoğlu εξέφρασε τη χαρά του καλωσορίζοντας τον Δήμαρχο της Θεσσαλονίκης, σε  μια σχέση η οποία άρχισε από το 2004 με τη « αδελφή Πόλη Θεσσαλονίκη» που διακόπηκε,  για πολιτικούς  λόγους, αλλά μετά την πρωτοβουλία του Μπουτάρη εκφράζεται η ελπίδα  αναγέννησής -ανανέωσής της.
Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν τη άποψη,  για βάσεις  μιας κοινής  συμφωνίας,   των αδελφών πόλεων, και ο Kocaoğlu εξέφρασε τη άποψη να  γίνει αυτό  το συντομότερο δυνατό.
Ο Κοτσάογλου τόνισε, ακόμη,  ότι οι   νέες σχέσεις μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Σμύρνης θα έχουν αντίκτυπο όχι μόνον στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις αλλά  και  στις βαλκανικές,  και  θα υπάρξουν θετικές επιπτώσεις και  στις σχέσεις  μεταξύ των πόλεων της  Μεσογείου  Θάλασσας.
Ο Μπουτάρης επισκέφθηκε  συνοικίες της Σμύρνης που τις παρομοίασε με το Κορδελιό της Θεσσαλονίκης και εξέφρασε την άποψή ότι είναι ‘αδελφές πόλεις’, ανταποκρινόμενος στη θετική πρόταση του  Κοτσάογλου.

Τζαμί στη Θεσσαλονίκη

Ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης όπως και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών (της Τουρκίας) Ισμαήλ Τζέμ με τον τότε υπουργό Εξωτερικών  Γιώργο Παπανδρέου,  ξεκίνησαν  μια προσέγγιση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας για να δημιουργηθούν                   γέφυρες μεταξύ  των δύο πόλεων , πιστεύοντας στη βελτίωση των σχέσεων τους.
Τούρκοι και οι Έλληνες είναι αδελφοί λαοί σύμφωνα με τον Μπουτάρη και θα πρέπει οι σχέσεις τους να αναπτυχθούν σε όλους τους τομείς μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Γιάννης Μπουτάρης τόνισε ότι  στη Θεσσαλονίκη επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας,  έζησαν επί πολλά χρόνια  οι Τούρκοι , οι Εβραίοι και οι Έλληνες μαζί, και αυτό πρέπει να γίνει γνωστό σε όλο τον κόσμο.
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης επεσήμανε την ύπαρξη ενός γκέτου μουσουλμανικού πληθυσμού, περίπου 5.000 μουσουλμάνων που ζουν στη Θεσσαλονίκη και οι οποίοι  δεν έχουν τζαμί. Λαμβάνοντας, δε, τις ανάγκες τους έχουν αρχίσει προσπάθειες ανέγερσης  ενός τζαμιού στη Θεσσαλονίκη.
Για την καλύτερη κατανόηση των καλών σχέσεων , ο Μπουτάρης, τόνισε  την ανάγκη της ενίσχυσης των δεσμών μεταξύ των δύο πόλεων και πρότεινε εκδρομές  παιδιών μαθητών γυμνασίων με πρωτοβουλία του Δήμου  Θεσσαλονίκης προς τη Σμύρνη.

--
Πηγή: Dünya Bülteni