«Η Αλβανία απαγορεύει στους Σλάβους να αποκαλούνται ‘Μακεδόνες’»



Δεκέμβριος 19, 2011.

«Έχουν το καθεστώς της μειονότητας αλλά όχι των ‘Σλαβο-Μακεδόνων’»

Οι αλβανικές αρχές έχουν απαγορεύσει τους Σλάβους της Μάλα Πρέσπα να εκφράζουν την ‘εθνικότητά τους’.

Ενώ το δικαίωμα αυτό το είχαν σε όλη την επικράτεια της Αλβανίας, να χαρακτηρίζονται, δηλαδή, με την εθνικότητά τους, τώρα τα Τίρανα, λένε, ότι το δικαίωμα αυτό το έχουν μόνο οι δήμοι στους οποίους αναγνωρίζεται  η ύπαρξη της μειονότητας, όπως αυτή εκφράζεται από τα  καταγεγραμμένα μητρώα.


Και αυτό θα ισχύσει σε όλες τις μειονότητες.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι τα Τίρανα κακώς έχουν  έχουν αρχεία με δηλωμένες εθνικότητες , γιατί αυτές απαιτούν δικαστικές αποφάσεις των δικαστηρίων της Αλβανίας.

Οι εκπρόσωποι όλων των μειονοτήτων στην Κορυτσά, ομόφωνα, χθες, αποφάσισαν να μηνύσουν την Αλβανία για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο Στρασβούργο, επικαλούμενοι το άρθρο 20 του Συντάγματος που διασφαλίζει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης στις μειονότητες.

«Οι Σλάβοι που ζουν στη Μάλα Πρέσπα, δεν μπορούν τώρα να δηλώσουν ότι είναι «Μακεδόνες» και ζητάμε από τις αλβανικές αρχές να επιτρέψουν τους Σλάβους να αποκαλούνται «Μακεδόνες».

Οι Έλληνες που αναγνωρίζονται ως μειονότητα στο νότιο τμήμα της Αλβανίας, με την απόφαση αυτή του Συνταγματικού Δικαστηρίου δεν είναι σε θέση να εκφράζονται ως Έλληνες. Αυτό ισχύει για τους Σέρβους, τους Μαυροβούνιους, οι οποίοι δεν αναγνωρίζονται ως μειονότητες, οι οποίοι όμως δεν αντιδρούν. Πως είναι δυνατόν σε μια δημοκρατία να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα; Ακόμη και την εποχή του Ενβέρ Χότζα, στις ταυτότητες υπήρχε η εθνική ταυτότητα», είπε ο Έντμοντ Τεμέλκο από το Pustec, στη χθεσινή συνάντηση στο Στίπ.   Θα προσθέσει, ακόμη,  ότι «η Αλβανία προχωρά σε συστηματική διαγραφή των μειονοτήτων για να δημιουργήσει ένα ομοιογενές κράτος».
--