Η Ρωσία ‘εγκαινίασε’ πυραύλους μικρής εμβέλειας


Δεκέμβριος 20,  2011.

Μόσχα.

Η Ρωσία πραγματοποίησε με επιτυχία εκτοξεύσεις πυραύλων μικρής εμβέλειας ενταγμένων στο σύστημα της αντιπυραυλικής άμυνάς της.

Οι ρουκέτες αναχαίτισης είναι μικρής εμβέλειας και είναι μέρος του ολοκληρωμένου συστήματος της ρωσικής πυραυλικής άμυνας. Οι δοκιμαστικές εκτοξεύσεις ολοκληρώθηκαν με επιτυχία στις 20 Δεκεμβρίου 2011 και ωρα 12:01 (08:01 GMT), όπως δήλωσε ο αξιωματούχος του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με ρωσικό δημοσίευμα.


Ο σκοπός των δοκιμών στο πεντάγωνο Sari-Kagan, του Καζακστάν  ήταν η επιβεβαίωση  των χαρακτηριστικών της τεχνικής και της τακτικής των πυραύλων, με τους οποίους είναι εξοπλισμένη η Πολεμική Αεροπορία και οι Μονάδες αντιπυραυλικής Άμυνας, όπως είπε η πηγή.

Η Ρωσία καταδίκασε την προτεινόμενη ανάπτυξη της αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, για την οποία η Δύση ισχυρίζεται ότι  θα προστατεύσει  από επιθέσεις  χωρών,  όπως το Ιράν.

Το σύστημα ξεκίνησε το 2010 και το έργο αυτό είναι  το κύριο αντικείμενο της διαφοράς μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, αφού το σύστημα αυτό θεωρείται ως απειλή  για την ασφάλειά της.

Η Μόσχα διαμαρτυρήθηκε και τις συμφωνίες πολλών από τους γείτονές της, όπως η Πολωνία, η Ρουμανία και η Τουρκία, οι οποίες έχουν αποδεχθεί την ανάπτυξη πυραύλων αναχαίτισης και ραντάρ του ΝΑΤΟ,  στο έδαφός τους.

Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μενβέντεφ απείλησε το Νοέμβριο  με την ανάπτυξη ενός μικρού βεληνεκούς πυραύλου τον «Ισκαντέρ» στο Καλλίνιγκραντ- του ρωσικού θύλακα στη Βαλτική Θάλασσα, μεταξύ της Πολωνίας και της Λετονίας, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, θέσουν τη Μόσχα προ ‘τετελεσμένου γεγονότος’ για την ανάπτυξη της αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη.

--