Αλβανική Διασπορά: Το πανεπιστήμιο του Τέτοβο διοργανώνει Συμπόσιο στο Σικάγο


Δεκέμβριος 8, 2011.

Συμπόσιο με θέμα: «Ορθόδοξοι και Καθολικοί Αλβανοί  στην περιοχή των Σκοπίων» θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή  στο αλβανικό πολιτιστικό και θρησκευτικό κέντρο στο Σικάγο, το οποίο έχει βρει ευρεία υποστήριξη από το τμήμα Ιστορίας του Κρατικού Πανεπιστημίου του Τέτοβο (USHT).


Σε επιστολή τους καθηγητές και φοιτητές εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στο Συμπόσιο  και συγχαίρουν τους διοργανωτές που έχουν σκοπό να επισημάνουν  ορισμένες περιόδους της αλβανικής ορθόδοξης πίστης στην περιοχή των Σκοπίων, που όλα αυτά τα χρόνια τα ιστορικά αυτά στοιχεία βρίσκονται καταχωνιασμένα στα συρτάρια της σκοπιανής κυβέρνησης.

Η επιστολή η οποία υπογράφεται από τον Καθηγ.Δρ.Vebi Xhemaili, αναφέρει ότι  «η αλβανική επαρχία του Epërme Rekës/ Άνω Ρέμα,  δεν είναι επαρκώς ιστορικά  φωτισμένη από την επιστημονική  έρευνα των ιστορικών  μας». Οι Ορθόδοξοι Αλβανοί  του Άνω Ρέματος- όπως αναφέρεται σε επιστολή καθηγητών  του τμήματος Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Τέτοβο-  έχουν συμβάλλει στο αλβανικό ζήτημα με το Σύνδεσμο του Πρίζρεν, όπου έδωσαν το έναυσμα για την ανεξαρτησία και έθεσαν τα θεμέλια του αλβανικού κράτους.

Μεγάλο ρόλο σε αυτό έπαιξαν και οι Ορθόδοξοι Αλβανοί  που έδειξαν το δρόμο για την ανεξαρτησία του αλβανικού έθνους.
Το Πανεπιστήμιο του Τέτοβο για τις εργασίες του Συμποσίου, έστειλε τρεις πανεπιστημιακούς που με τις παρουσιάσεις τους  θα ρίξουν φως στην αλβανική ορθόδοξη επαρχία του Epërme Rekës δια μέσου των αιώνων μέχρι σήμερα.

Τα συμπεράσματα του Συμποσίου θα δημοσιευθούν στην αλβανική εφημερίδα της Διασποράς της Αμερικής «Ιλλυρία» που εκδίδεται στη Νέα Υόρκη.
--