Ο Καναδάς ερευνά έκθεση των στρατιωτών του σε απεμπλουτισμένο ουράνιο στη Βοσνία


Δεκέμβριος 9, 2011.

Ο Καναδός Υπουργός των Βετεράνων, Stephen Blaine, επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι από στις αρχές του 2012 θα δημιουργηθεί επιτροπή η οποία θα ερευνήσει την πιθανή έκθεση των καναδών στρατιωτών στο απεμπλουτισμένο ουράνιο, στη διάρκεια της παραμονής τους στη Βοσνία και το ενδεχόμενο των συνεπειών  στην υγεία τους.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα  μιας απεργίας την οποία ξεκίνησε ο Καναδός στρατιώτης Pascal Lacoste, ο οποίος δήλωσε  ότι η απεργία του δεν ήταν μάταιη.


Η επιτροπή θα εξετάσει προσεκτικά  όλους τους πρώην στρατιώτες που υπηρέτησαν στη Βοσνία και η σχετική αναφορά για έκθεσή τους  στο ουράνιο θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2013.

Ο υπουργός Blaine δήλωσε ότι το Υπουργείο δεν θα αγνοήσει την έκθεση της επιτροπής αυτής, αλλά θα ενεργήσει σύμφωνα με τις συστάσεις της.

«Είναι σαφές ότι οι συστάσεις αυτές θα εξυπηρετήσουν το Υπουργείο να αναταποκριθεί καλύτερα στις ανάγκες των βετεράνων μας και τις οικογένειές τους», δήλωσε ο Blaine.

Ο Pascal Lacoste ο οποίος υπηρέτησε στη Βοσνία και  έκανε απεργία πείνας 72 ωρών μπροστά από το γραφείο του Blaine, δήλωσε ότι είναι πολύ ενθαρρυντικά νέα και ελπίζει ότι τα πράγματα θα πάρουν τη σωστή κατεύθυνση.

Ο Lacoste έχει δημοσιοποιήσει τα προβλήματα της υγείας του, τα οποία εμφανίστηκαν μετά την επιστροφή του από τη Βοσνία, τόσο σε αυτόν όσο και στους συναδέλφους του που είχαν εκτεθεί στο απεμπλουτισμένο ουράνιο.
--
Πηγή: Islam Bosna