Γαλλία: Η Γενοκτονία των Αρμενίων αποτελεί «Ιστορικό Γεγονός»


Δεκέμβριος 21, 2011.

Παρίσι.

Ο Γάλλος υπουργός  Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, δήλωσε ότι η γενοκτονία των Αρμενίων είναι ένα «Ιστορικό Γεγονός», όπως αναφέρει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

O Jean Leoneti είπε ότι το νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει την άρνηση της γενοκτονίας είναι παράνομο και δεν έχει σχέση με τις επερχόμενες εκλογές.


«Σήμερα η ανθρωπότητα οφείλει να είναι  φωτισμένη και θαρραλέα στα ιστορικά γεγονότα.  Μετά από  100 χρόνια της γενοκτονίας των Αρμενίων, οι υπεύθυνοι είναι νεκροί και είναι απλά αναγνωρίζεται ένα γεγονός  της ιστορίας», δήλωσε ο Leoneti  σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Το γαλλικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο όποιος εκφράσει δημόσια άρνηση της γενοκτονίας, απειλείται με ποινή φυλάκισης ενός έτους και χρηματικού προστίμου 45.000 ευρώ,  βρίσκεται σε αναμονή συζήτησης στο  Γαλλικό Κοινοβούλιο, την Πέμπτη. 

Το μέτρο αναμένεται να εγκριθεί.
Η Τουρκία στο μεταξύ, αυξάνει την πίεση  προς τη Γαλλία να εγκαταλείψει το νομοσχέδιο πριν από την ψηφοφορία.

Ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ και η τουρκική αντιπροσωπεία στο Παρίσι την Τρίτη προειδοποίησαν ότι η έγκριση  του νομοσχεδίου θα μπορούσε να προκαλέσει διπλωματική κρίση με οικονομικές συνέπειες.
--