Αυστριακή ευρωβουλευτής : «Οι πέντε χώρες της ΕΕ να αναγνωρίσουν το Κοσσυφοπέδιο»


Δεκέμβριος 20, 2011.

Η ευρωβουλευτής, Ulrike Lunacek, η οποία είναι υπεύθυνη για την υποβολή εκθέσεων για το Κοσσυφοπέδιο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάλεσε τις πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Ελλάδα, Κύπρο, Ρουμανία, Σλοβακία και Ισπανία,  να αναγνωρίσουν  την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο  έχει αναγνωριστεί από 22 χώρες της ΕΕ.


Η έκκληση αυτή έγινε από συνέντευξή της στην ειδησεογραφική πύλη   για τη ΕΕ,  «Euroaktiv».

Η Lunacek δήλωσε ότι ελπίζει στο εγγύς μέλλον  και η Σερβία θα αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, αλλά διευκρίνισε ότι για θα πρέπει να προηγηθούν οι πέντε ευρωπαϊκές χώρες που δεν το έχουν πράξει ακόμη.

«Καμία από τις πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ισπανία, δεν έχουν περαιτέρω λόγους να μην αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, ειδικά μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της 20ης Ιουλίου 2011, στο οποίο κατέφυγε  η Σερβία, που αναφέρει ότι η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου δεν έρχεται σε αντίφαση με το διεθνές  δίκαιο.

«Η απόφαση ήταν σαφής, διότι λέει ρητά ότι η διακήρυξη της ανεξαρτησίας είναι μία πράξη που δεν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Έχει γίνει σαφές ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι μια νέα χώρα και έχει προοπτικές να ενταχθεί με τα υπόλοιπα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και όταν συμβεί αυτό δεν θα έχουν σημασία τη σημασία που έχουν τα σημερινά σύνορα», είπε  η Αυστριακή ευρωβουλευτής.


--