Κοσσυφοπέδιο: Ψήφιζαν και 30.000 …νεκροί



Ιανουάριος 31, 2012.

 Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ο κατάλογος των ψηφοφόρων έχει αρχίσει να καθαρίζει από τους νεκρούς και από τους ψηφοφόρους που έχουν χάσει την ιθαγένεια του Κοσσυφοπεδίου.


Στον κατάλογο των ψηφοφόρων του Κοσσυφοπεδίου έχουν αφαιρεθεί  μέσα σε λίγους μήνες  πάνω από 30 χιλιάδες οι οποίοι είναι νεκροί καθώς και ψηφοφόροι οι οποίοι δεν έχουν υπηκοότητα του Κοσσυφοπεδίου και έτσι δινόταν η δυνατότητα κατάχρησης της ψηφοφορίας.

Το έργο του ελέγχου των εκλογικών καταλόγων γίνεται από ομάδα της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής  και του Υπουργείου Εσωτερικών. Ο Florian Dushi, μέλος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής , ο οποίος είναι και ο επικεφαλής της ομάδας, δήλωσε ότι «η στραγική για την βελτίωση των εκλογικών καταλόγων, παρουσίασε μια γραμμική πρόοδο.

«Μία από τις βασικές προκλήσεις είναι να καθαριστεί ο κατάλογος των ψηφοφόρων. Υπήρχε ένα πολύ  ευαίσθητο σημείο  της εκλογικής διαδικασίας, στο οποίο παρουσιάζονταν ‘εμπλοκή’ και το εκμεταλλεύονταν όσοι ήθελαν να χειραγωγήσουν την εκλογική διαδικασία, ήταν μια θύρα δια μέσου της οποίας εισάγονταν νέοι ψήφοι», δήλωσε ο  Ντούσι.

«Ένα άλλο πρόβλημα το οποίο παρουσιάζεται με τους ψηφοφόρους, είναι ότι τουλάχιστον μισό εκατομμύριο άνθρωποι  εξακολουθούν να έχουν ταυτότητες  που εξέδωσε η UNIMIK”, δήλωσε ο Betim Gjoshi, μέλος της Επιτροπής και θα τονίσει  πως μόνο 10 τοις εκατό από αυτές είναι έγκυρες…


--