Βουλγαρία: Αντιδράσεις για τον έλεγχο και περιορισμό του διαδικτύου (ACTA)




«Αντικαθιστώντας την ελευθερία με την ασφάλεια, χάνονται τελικά και τα δύο», γράφει η επιγραφή του Βούλγαρου διαδηλωτή

Ιανουάριος 31, 2012.

Η Βουλγαρική  κυβέρνηση θα μπορούσε να αποσύρει,  ακόμη και τώρα, την υπογραφή της από τη μυστική συμφωνία ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) που περιορίζει διεθνώς την ελευθερία στο διαδίκτυο.

« Οι διαχειριστές ιστοσελίδων καθώς και οι ακτιβιστές αντέδρασαν έντονα κατά της συμφωνίας η οποία υπεγράφη από τη Βουλγαρία στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, χωρίς καν να διαβουλευτούν  με την κοινότητα», γράφει η βουλγαρική 'Ακτουάλνο'


Η δυσαρέσκεια αυξάνεται  εξαιτίας των περιορισμών που προβλέπονται στα κοινωνικά δίκτυα.

Ήδη, στο ‘Facebook’ υπάρχουν αρκετές ομάδες, οι οποίες τίθενται  κατά της συμφωνίας.

Περισσότεροι από τέσσερις χιλιάδες έχουν υπογράψει τη διακήρυξη «Διαμαρτυρίας κατά της έγκρισης της ACTA στην Βουλγαρία» και σχεδόν 2.000 άτομα έχουν προσχωρήσει στην ομάδα ‘Αντί- ACTA και «S.O.P.A. Bulgaria».

Η αμφιλεγόμενη εμπορική συμφωνία που προωθείται για την καταπολέμηση της καπηλείας και της παραχάραξης, ενώ είναι καλυμμένη με  το τελικό αποτέλεσμα  (της μη μετάδοσης πληροφοριών μέσω διαδικτύου) και  ως εκ τούτου δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

Ήδη, η συμφωνία υπεγράφη από 22 ευρωπαϊκές  χώρες και αρκετές που βρίσκονται εκτός της ΕΕ, όπως η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ.      

Η συμφωνία είναι ασαφής μεταξύ των διαφορών της παραποίησης και της κοινής χρήσης των online περιεχομένου των πληροφοριών. Επιπλέον υποχρεώνει τους προμηθευτές να ‘συνεργάζονται με τους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων για να αποφεύγεται το πειρατικό υλικό των δημοσιεύσεων».

Ο Σβίλεν Οβτσάροφ, δικηγόρος πνευματικών δικαιωμάτων , αναφέρει ότι παρουσιάζεται ένα μείζον πρόβλημα στη συμφωνία στη μεταβίβαση του βάρους της απόδειξης από τον κάτοχο των πνευματικών δικαιωμάτων σε ανώνυμους χρήστες.

Η διάταξη αυτή λύνει τα χέρια των αρχών, προκειμένου να επιβάλλουν  πρόστιμα και κλείσιμο ιστοσελίδων  πριν από την αντικειμενική αδιαμφισβήτητη   ενοχή τους.

Οι Χρήστες που παραβιάζουν το σχετικό νόμο θα υπόκεινται στις διώξεις του νόμου και για να αποδείξουν την αθωότητά τους θα πρέπει να περάσουν από μια μακρά και δαπανηρή δίκη.
--