Αντίδραση Τιράνων για καρναβάλι Βέβτσανης



Ιανουάριος 31, 2012.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας, μετά από τις πρόσφατες εξελίξεις, με τις ταπεινώσεις του μουσουλμανικού πληθυσμού, στο καρναβάλι της Βέβτσανης, αντέδρασε επίσημα.


«Με ανησυχία πληροφορηθήκαμε ότι χθες στο χωριό Λαμπουνίστα της Στρούγκας, στην περιοχή των Σκοπίων, έκαψαν, άγνωστοι, τον περιβάλλοντα χώρο μιας εκκλησίας. Αυτή η πράξη είναι κακή, καθώς και κάποια άλλα περιστατικά που έγιναν τον τελευταίο καιρό. 

Ανεξάρτητα από που έχουν εκπορευτεί και που οδηγούν, αυτές οι πράξεις θα πρέπει να τιμωρούνται, γιατί δεν εξυπηρετούν  το πνεύμα της πολυπολιτισμικής και πολυεθνικής συνύπαρξης στη FYROM

Τέτοιες  πράξεις διασπαστικού  χαρακτήρα, διακρίσεων και ρατσισμού σπέρνουν το εθνοτικό και θρησκευτικό μίσος και είναι απαράδεκτες για την κοινωνία και την κοινή γνώμη της FYROM», αναφέρει το ανακοινωθέν  του Υπουργείου Εξωτερικών της Αλβανίας.

Σημειώνεται, ακόμη, ότι λόγω της εθνοτικής, πολιτιστική και θρησκευτικής κατάστασης που υπάρχει στη FYROM δεν αξίζει να πριμοδοτείται η μισαλλοδοξία.

Το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών δια του εκπροσώπου του δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να γίνεται σεβαστή η ιστορία και η πολιτιστική κληρονομιά κάθε εθνικής κοινότητας στη χώρα αυτή και να προωθηθούν τα έργα τα οποία περιέχουν στοιχεία σφυρηλάτησης της ενοποίησης της κοινωνικής συνοχής και όχι της διάκρισης και της διαίρεσης.
--