Γκρούεφσκι: Η Ελλάδα αγοράζει χρόνο και δεν θέλει λύση…



Ιανουάριος 21, 2012.

Σκόπια.
«Ο τελευταίος γύρος των συνομιλιών για την αντιμετώπιση του προβλήματος με το όνομα, το οποίο (πρόβλημα) επιβλήθηκε από την Ελλάδα, πριν από 15-20 χρόνια, επιβεβαίωσε ουσιαστικά, προηγούμενες υποθέσεις μου, ότι η Αθήνα θα προσπαθήσει μόνον να αγοράσει χρόνο για να παίξει αυτό το παιχνίδι «games play», όπως θέλει να το παρουσιάσει, προσποιώντας ότι κάνει μεγάλες προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος, ενώ μας παρουσιάζουν δύσκολους και ανένδοτους, ότι δεν θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι.

«Από τις πληροφορίες που έλαβα, ήταν σαφές ότι ο διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς, 


ήθελε να έρθει στα Σκόπια και στην Αθήνα, το Φεβρουάριο. Πρόσφερε ακόμη και δύο ημερομηνίες, νομίζω ότι η μία ήταν στις 4 Φεβρουαρίου και η άλλη στις 15 Φεβρουαρίου, αλλά η άλλη πλευρά δεν απάντησε. Εδώ, δημόσια, κάνουμε γνωστό, ότι είμαστε έτοιμοι και στις 4 και στις 15 Φεβρουαρίου να  τον υποδεχθούμε, ή οποιαδήποτε άλλη ημερομηνία που θα καθοριστεί  από αυτόν και την Ελλάδα. Μένει να δούμε αν η Ελλάδα θα αποδεχθεί, διότι πρέπει να έρθει και στις δύο χώρες. Είναι η συνήθης πρακτική του. Δεν μπορώ, ωστόσο, να μιλήσω για πολιτική εκμετάλλευση τόσο για τις ημερομηνίες όσο και αν πρώτα πάει στην Αθήνα ή έρθει στα Σκόπια», είπε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, ο οποίος δεν θα παραλείψει να τονίσει ότι εκφράζει τη λύπη του ότι «η Ελλάδα προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να αγοράσει χρόνο».

Στη συνέχεια θα δηλώσει ότι η Ελλάδα ακολουθεί ριζοσπαστικές θέσεις:

«Είδαμε ότι η Ελλάδα παρουσιάζεται με τις πιο ριζοσπαστικές θέσεις που αποτρέπουν  οποιονδήποτε στη «Μακεδονία» να φθάσει σε λύση. Λυπούμαστε ότι αυτό είναι ένα ακόμη γεγονός που πρέπει να δει η διεθνής κοινότητα και να μην κάνει τα στραβά μάτια. Ωστόσο, μένει να δούμε τι θα προκύψει την επόμενη περίοδο. Ελπίζω ότι με την πάροδο του χρόνου η Ελλάδα θα χάσει την υποστήριξη που έχει από τη διεθνή κοινότητα, που δεν θα βρίσκεται πάντα στην πλευρά της, με την αγορά χρόνου που επιδιώκει», δήλωσε ο Γκρούεφσκι.

Αναφερόμενος στις ελληνικές κατηγορίες για το Καρναβάλι της Βέβτσανης, ο Γκρούεφσκι το χαρακτήρισε ως ελληνική παρωδία,  η οποία δεν  είναι δικαιολογία για αναβολή των συνομιλιών.

«Θα υπενθυμίσω ότι η «Μακεδονία» έχει μια σαφή απόφαση από το Διεθνές Δικαστήριο, ότι η Ελλάδα ως κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ έχει παραπλανήσει ολόκληρο Οργανισμό, ο οποίος αποδέχτηκε βρισκόμενος σε κατάσταση σύγχυσης τις ελληνικές θέσεις, οι οποίες αποδείχθηκαν από το Διεθνές Δικαστήριο ως παράνομες ενέργειες», είπε ο Γκρούεφσκι.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Αμερικανού βοηθού Γραμματέα, Φίλιπ Ρίκερ, ότι χρειάζεται περισσότερο θάρρος για να επιλυθεί το πρόβλημα του ονόματος, είπε: «Φυσικά και χρειάζεται να έχουμε περισσότερο θάρρος, αλλά και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να έχουν το θάρρος να αποδεχθούν την ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης».
--