Ιράν: Η παρουσία των αμερικανικών πολεμικών πλοίων στον Περσικό Κόλπο δεν είναι καινούργιο θέμα



Ιανουάριος 23, 2012.

Τεχεράνη.

Ο αναπληρωτής διοικητής της Ισλαμικής Επανάστασης του σώματος των Φρουρών, ταξίαρχος, Χοσείν Σαλάμι, δήλωσε ότι η ανάπτυξη νέων αμερικανικών πολεμικών πλοίων στον Περσικό Κόλπο δεν είναι καινούργιο θέμα.


Ο Αμερικανικός Στρατός στις 11 Ιανουαρίου δήλωσε ότι ένα νέο αεροπλανοφόρο με ομάδα κρούσης έφθασε στην Αραβική Θάλασσα, αλλά αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με τις πρόσφατες εντάσεις με το Ιράν, πάνω από τα στενά του Ορμούζ και απεικόνισε τις κινήσεις ως ρουτίνα.

Σε συνέντευξη με το IRNA που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, ο Σαλάμι δήλωσε ότι «πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και των στρατιωτικών δυνάμεων ήταν παρόντα στον Περσικό Κόλπο και την περιοχή της Μέσης Ανατολής για πολλά χρόνια, και ως εκ τούτου, η απόφαση τους να αποστείλουν πολεμικά πλοία δεν είναι καινούργιο θέμα, και αυτή η κίνηση ερμηνεύεται ως μέρος της μόνιμης παρουσίας τους».

Ωστόσο, η παρουσία αυτή θα μένει  πάντοτε ως πηγή ανασφάλειας και προβλημάτων στην περιοχή, της οποίας οι αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να επιδράσουν στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, δήλωσε ο διοικητής.

Το Ιράν έχει πρόσφατα απειλήσει ότι θα μπλοκάρει τα στενά του Ορμούζ, ένα από τα πλέον στρατηγικά  σημεία στο κόσμο, αφού αντιπροσωπεύουν  περίπου το 30% της μεταφοράς πετρελαίου στον υπόλοιπο κόσμο,  αν και επιβάλλονται κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου του.

Το ιρανικό Ναυτικό οργάνωσε μια περίοδο ασκήσεων διάρκειας δέκα ημερών κοντά στα Στενά του Ορμούζ τον περασμένο Δεκέμβριο.



--
Tehrantimes