Αλβανία: Ο ηγέτης της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης πηγαίνει στο σερβικό Πρέσεβο…



Ιανουάριος 28, 2012.

Η πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας, Έντι Ράμα, έχει προγραμματίσει  μονοήμερη επίσημη επίσκεψη στη Σερβία, σε συνάντηση με τους Αλβανούς της Κοιλάδας του Πρέσεβο.

Η επίσκεψη αυτή είναι η πρώτη, όπου  ένας ανώτερος πολιτικός ηγέτης των Τιράνων,  επισκέπτεται  την αλβανική κοινότητα, αυτού του τμήματος των Βαλκανίων, μετά  από την επίσκεψη  του πρώην αντιπροέδρου της αλβανικής κυβέρνησης, Ιλίρ Μέτα, το Μάρτιο του 2010.


Παρά τη φαινομενική  εικόνα, ότι  ως κύρια αιτία της επίσκεψης του  Ράμα είναι η προώθηση του βιβλίου του, ‘Κουρμπάν’, ένα μεγάλο μέρος του χρόνου της επίσκεψής του θα αναλωθεί σε συναντήσεις με τους τοπικούς αρχηγούς κομμάτων, τους τοπικούς αιρετούς άρχοντες που εκπροσωπούν  τα συμφέροντα  των Αλβανών  και εν γένει με το αλβανικό στοιχείο που  αποτελεί την πλειοψηφία στην περιοχή.

Για τις  περιοδείες αυτές του Ράμα, υπήρξαν  αντιδράσεις  και δυσανασχετήσεις από την κυβέρνηση των Τιράνων, όπως διαφαίνεται  από τις πρωτοβουλίες που πάρθηκαν  πριν την επίσκεψη του αρχηγού του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Συγκεκριμένα  η αλβανική διπλωματία των Τιράνων έχει προωθήσει μια άλλη παρόμοια δραστηριότητα κατά το χρόνο επίσκεψης του Έντιν Ράμα στο Πρέσεβο.
 Έτσι, καθώς  ο Έντι Ράμα θα ακολουθεί τις προγραμματισμένες συναντήσεις, με τους ηγέτες των αλβανικών κομμάτων, το Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας, έχει ανακοινώσει συναντήσεις , στα Τίρανα,  με  τους εκλεγμένους εκπροσώπους της κοινότητας της Κοιλάδας του Πρέσεβο, καθ’ ήν στιγμή, σήμερα Σάββατο,  ο πρόεδρος Έντι Ράμα θα βρίσκεται  στην περιοχή αυτή.

Το αλβανικό δημοσίευμα αναφέρει ότι  ενώ οι επισκέψεις  των εκπροσώπων της Κοιλάδας του Πρέσεβο στα Τίρανα,  ακολουθούν  μια κανονική πορεία επικοινωνίας μεταξύ  της Αλβανίας και των Αλβανών της Σερβίας, εντούτοις  η  χρονική σύμπτωση  της επίσκεψης του Ράμα  στο Πρέσεβο και η κλήση των ηγετών του Πρέσεβο στα Τίρανα από την κυβέρνηση  της Αλβανίας, δεν φαίνεται καθόλου τυχαία….

Σημειώνεται ότι ο Έντι Ράμ πραγματοποίησε  περιοδείες στο Κόσοβο, στην πΓΔΜ, και στη Θεσσαλονίκη,  και αυτές αποτελούσαν  μέρος  της πολιτικής   της γνωστοποίησης του βιβλίου του,  στην αλβανική ομογένεια.

 Ο Έντι Ράμα, μετά την παρουσίαση του βιβλίου στο Πρέσεβο, αναμένεται να μεταβεί αυτή την Κυριακή  στην Αθήνα  για την παρουσίαση του «Κουρμπάν» και μετά από λίγες  ημέρες θα  διοργανώσει εκδήλωση για το βιβλίο του, στη Βιέννη.


--