Μαυροβούνιο: Το θέρετρο των Ρώσων VIP’s



Ιανουάριος 10, 2012.
Πάνω από το 40 τοις εκατό των ακινήτων στο Μαυροβούνιο ανήκει σε Ρώσους πολιτικούς και  ισχυρούς δισεκατομμυριούχους, σύμφωνα με μελέτη της ρωσικής εφημερίδας «Novaya Gazeta», η οποία είχε πρόσβαση  στα Κτηματολογικά Έγγραφα του Μαυροβουνίου.
Ο κατάλογος της κατοχής ακινήτων  δημιουργήθηκε  με τη συνεργασία του Κέντρου Έρευνας σχετικά με τη Διαφθορά και το Οργανωμένο Έγκλημα.


Η διεθνής οργάνωση που συγκεντρώνει στους κόλπους της  δημοσιογράφους, ερευνητές από την Ανατολική Ευρώπη, είχε πάει για να αναζητήσει ακίνητα που κατέχουν οι ισχυροί των ρωσικών αρχών, σε παράκτιες περιοχές.

Το Μαυροβούνιο  έχει χαρακτηριστεί ως «Ρωσικό θέρετρο VIP» και είναι ο αγαπημένος προορισμός της ολιγαρχίας που ξεπήδησε από την πρώην βάση του  σοβιετικού σοσιαλισμού , αλλά μαζί με τους σοσιαλιστές αξιωματούχους της πολιτικής, δεν αποκλείονται και απλοί πολίτες σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερη Δαλματία».

Σύμφωνα, επίσης,  με τους ισχυρισμούς και τις πληροφορίες του κτηματολογίου σχετικά με την κυριότητα των 57.700 τετραγωνικών μέτρων γης στο δήμο του Херцег Нови/ Herceg Novi αναφέρεται η  εταιρεία «Adriatika» που ιδρύθηκε  το 2009 από τους Ευγένιο και Στανισλάβ Σλίσκοφ.

Ο μέν πρώτος είναι μέλος της ομάδας που  καθορίζει την οικονομική πολιτική και τον προϋπολογισμό στην Κάτω Δούμα της Μόσχας και συγχρόνως γραμματέας του κόμματος Ενωμένη Ρωσία. Ο δεύτερος, ο Στανισλάβ είναι γιος του πρώτου, μέλος του ιδίου κόμματος.

Στην περιοχή Μπούντβα έχει αγοράσει ακίνητα ο αναπληρωτής πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Λιούμποβ Σλίσκοφ καθώς και οι επιθεωρητές του κράτους της ιδίας οικογένειας.

Στην περιοχή του Πέτροβατς επίσης ένα μέλος της κυβέρνησης της Μόσχας που εργάζεται στο τμήμα προμηθειών, αγόρασε ένα τεράστιο ακίνητο, ενώ στο Κρασίτσι, κοντά στο Τιβάτ, ακίνητα διατηρεί  ένας από τους ηγέτες των κατασκευής  του οδικού δακτυλίου της Αγίας Πετρούπολης.

Εξάλλου, στα χωριά Τρεμπεσίν και Μιλοβίτσι έχουν αγοράσει ακίνητα μέλη ισχυρών κρατικών εταιρειών της Ρωσίας,  που ασχολούνται με την ενέργεια και τα ορυχεία…
--