Αλβανία: 21η επέτειος του ξηλώματος του αγάλματος του Ενβέρ Χότζα



Φεβρουάριος 20, 2012.

Η  20ή Φεβρουαρίου του 1991, μπήκε  στην ιστορική μνήμη του αλβανικού λαού, με την ανατροπή  του μνημείου του δικτάτορα της Αλβανίας, Ενβέρ Χότζα, που βρισκόταν στο κέντρο των Τιράνων.


Οι προβολές από  τις διαμαρτυρίες εκείνης της  ημέρας του Φεβρουαρίου του 1991 στην πλατεία «Σκεντέρμπεη» έκαναν το γύρο του κόσμου και για άλλη μια φορά η Αλβανία έγινε  το επίκεντρο της διεθνούς σκηνής. Κατάρρευσε το άγαλμα του δικτάτορα Ενβέρ Χότζα που σηματοδότησε  τη διαίρεση του παρελθόντος με την έναρξη μιας νέας εποχής, αυτής της δημοκρατίας, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.

Εντωμεταξύ, σήμερα σε αίθουσα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, θα ανοίξει έκθεση για τον Κομμουνιστικό Τρόμο, στην οποία θα παραστεί ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα.

Στην έκθεση αυτή, μέσα από  φωτογραφικό υλικό, έγγραφα, προσωπικά αντικείμενα φυλακισμένων που εκτελέστηκαν, θα παρουσιαστούν τα συγκλονιστικά στοιχεία των ανθρώπων αυτών, που ήταν απλός λαός, πρώην βουλευτές και υπουργοί, ορισμένοι από τους οποίους πέθαναν στις φυλακές της κομμουνιστικής δικτατορίας.

Η έκθεση  βρίσκεται στον δεύτερο όροφο του Εθνικού Μουσείου, σε έναν εκθεσιακό χώρο 400 τετραγωνικών μέτρων.

Είκοσι ένα χρόνια μετά,  η Αλβανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και φιλοδοξεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.


--