Βουλγαρία: Το 48% των Βουλγάρων πιστεύει ότι η κρατική ασφάλεια ενεργούσε για τις μυστικές υπηρεσίες



Φεβρουάριος 21, 2012.

Σόφια.

Το 48 % των Βουλγάρων πολιτών πιστεύει ότι η πρώην Κρατική Ασφάλεια αποτελούσε τον μηχανισμό καταστολής. 



Αυτό δείχνει μια έρευνα σε ένα εθνικό αντιπροσωπευτικό δείγμα του Εθνικού Κέντρου Μελέτης της Κοινής Γνώμης (НЦИОМ) που παρουσιάστηκε στο φόρουμ με διεθνή συμμετοχή, που είχε ως κεντρικό θέμα « Η Επιτροπή για βουλγαρικά αρχεία: Μια επισκόπηση», που πραγματοποιήθηκε στη βουλγαρική πρωτεύουσα,  από το δημοσιογραφικό οργανισμό ‘Focus’.  Η μελέτη διεξήχθη κατά την περίοδο από 3 έως 13 Φεβρουαρίου 2012.


Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, άτομα ηλικίας μεταξύ 40 και 60 ετών, υψηλού μορφωτικού επιπέδου και συνήθως κάτοικοι των πόλεων, καθορίζουν  την κρατική ασφάλεια ως μηχανισμό καταστολής.


Κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αυξάνεται σταθερά το ποσοστό των Βουλγάρων  που πιστεύουν ότι πίσω από τις όποιες πληροφορίες ενυπήρχαν οι βουλγαρικές μυστικές υπηρεσίες. Και το ποσοστό αυτό έχει μια ανοδική πορεία, αφού το Μάρτιο του 2008 έφθανε το ποσοστό του 44 % και το Φεβρουάριο του 2012 έφθασε στο 57% και οι ερωτηθέντες είναι σκεπτόμενοι άνθρωποι ηλικίας από 40 έως 60 ετών, πανεπιστημιακοί απόφοιτοι, ενεργά μέλη της βουλγαρικής κοινωνίας, εκπρόσωποι της διανόησης και έχουν εισοδήματα πάνω από το μέσο όρο, κυρίως με πολιτική κλίση  στο κέντρο ή στην κεντρώα-δεξιά πολιτική, όπως δήλωσε η Λίντιβα Γιορντάνοβα του Εθνικού Κέντρου Μελέτης.


Χαρακτηριστικό της βουλγαρικής έρευνας είναι ότι οι εχθροί της διάδοσης των πληροφοριών σχετικά με τις δομές της πρώην Κρατικής Ασφάλειας, είναι οι εργαζόμενοι  στις υπηρεσίες πληροφοριών του στρατού και ένα ποσοστό 16% των Βουλγάρων, που κυρίως είναι άνω των 60 ετών και καθορίζονται πολιτικά ως ‘αριστεροί’.


Γεγονός πάντως είναι ότι οι μυστικές υπηρεσίες δρούσαν μέσα στη βουλγαρική κοινωνία ‘φακελώνοντας’ τις δραστηριότητες των πολιτών.
Επιπρόσθετα, η μελέτη της НЦИОМ δείχνει ότι το ενδιαφέρον  για τα αρχεία των μυστικών υπηρεσιών παρουσιάζει υψηλό ενδιαφέρον στις ηλικίες μεταξύ των 40 και 60 ετών και κυρίως αυτών που ζουν στις πόλεις και που σήμερα είναι υποστηρικτές του  κυβερνητικού κόμματος ГЕРБ,  του  ακροδεξιού „Атака”  και του λεγόμενου «μπλέ συνασπισμού».
--
Агенция "Фокус"