Τουρκικό δημοσίευμα: “Οι ταλαιπωρίες ενός τζαμιού στην Ελλάδα”



Φεβρουάριος 2, 2012.

Οι συζητήσεις για την ανέγερση ενός τζαμιού στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, την Αθήνα, διαρκούν εδώ και έναν αιώνα. Δεκάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι που ζουν στην Αθήνα, αντιμετωπίζουν εμπόδια για τη δημιουργία ενός τόπου λατρείας της θρησκείας τους και κάνουν υπομονή, αφού η ταλαιπωρία τους θα συνεχιστεί.


Προβλέπεται  η ανέγερση ενός τζαμιού στο Βοτανικό, σε μία έκταση 17 στρεμμάτων που ανήκε στο Σώμα των Πεζοναυτών, όπου  το κτίριο θα μετατρεπόταν  σε τζαμί αλλά υπολείπεται για αυτό μια υπογραφή.

Και αυτή προέρχεται από τον ελάσσονα εταίρο  του κυβερνητικού  συνασπισμού, όπου ο ακροδεξιός υπουργός Υποδομών, Μάκης Βορίδης, επιμένει να μην ενδώσει με την υπογραφή του.

Σύμφωνα, εξάλλου, με το δημοσίευμα της εφημερίδας ‘Το Βήμα’ , ο υπουργός Υποδομών, Μάκης Βορίδης, δεν προτίθεται να δώσει την έγκρισή του στην υποβολή προσφορών για την ανέγερση ενός τεμένους στην Αθήνα.

Από το Δεκέμβριο του 2011, παρόλο τις προετοιμασίες που γίνονται για την κατασκευή του τζαμιού, ο υπουργός Μάκης Βορίδης πιστεύει ότι  δεν έχει πολιτική προτεραιότητα η κατασκευή ενός τζαμιού.

Ωστόσο, κύκλοι του υπουργείου Υποδομών ούτε επιβεβαιώνουν ούτε διαψεύδουν την πληροφορία ότι ο κ. Βορίδης έκανε γνωστή στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, κ. Θ. Πάγκαλο την αντίθεσή του στο να βάλει την υπογραφή του για την δημοπράτηση του Τεμένους, όμως αρκούνται να επισημάνουν ότι η κατασκευή του δεν συνιστά πολιτική προτεραιότητα για το υπουργείο.

( σημείωση: η πιο πάνω παράγραφος είναι πιστή μετάφραση του ελληνικού κειμένου στην τουρκική, από το δημοσίευμα του ‘Βήματος’)

« Έτσι, καθίσταται βέβαιο ότι η εκ του νόμου υποχρέωση της δημιουργίας του θα βαρύνει τον επόμενο πολιτικό που θα πάρει τη σκυτάλη του υπουργείου Υποδομών, όταν η εν λόγω διαδοχή λάβει χώρα, προφανώς μετά τις εκλογές», γράφει το τουρκικό κείμενο, όπως ακριβώς ανεγράφη στην  ελληνική εφημερίδα.

Πιο κάτω το τουρκικό κείμενο θα συμπληρώσει:
«Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν € 750.000 και προβλέπεται να φθάσει στο ένα εκατομμύριο ευρώ με  τις πληρωμές σε συμβούλους κλπ.

Οι δαπάνες αυτές θα καλυφθούν από το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας. Το έργο όταν ολοκληρωθεί το τζαμί θα διοικείται από Συμβούλιο το οποίο θα απαρτίζεται από 5 χριστιανούς και 2 μουσουλμάνους. Ο έλεγχος, δηλαδή, του τεμένους θα γίνεται από επταμελές συμβούλιο.

Ωστόσο,  ως προσωρινή λύση θα μπορούσε να δοθεί , μέχρι να χτιστεί το τζαμί, στο υπάρχον κτίριο, να λειτουργήσει, δηλαδή,  ως τζαμί.
Η Ελλάδα, αγωνίζεται  με την οικονομική κρίση, της είναι απαγορευτικό να κάνει δαπάνες για ένα τζαμί, αλλά και δεν επιτρέπει σε άλλες χώρες να αναλάβουν τις δαπάνες ενός τζαμιού.

Δεκάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι που ζουν στην Αθήνα, είναι υποχρεωμένοι να ασκούν τα λατρευτικά τους καθήκοντα σε υπόγεια γκαράζ, σε διαμερίσματα και σε άλλους άσχετους χώρους. Περισσότερα από 100 τζαμιά υπάρχουν «παράνομα» στην Αθήνα για την εξυπηρέτηση των μουσουλμάνων.

--