Αμερικανός στρατηγός: «Το Ιράν δεν θα δημιουργήσει πυρηνικά όπλα»



Φεβρουάριος 20, 2012.

 Η Τεχεράνη δεν έχει αποφασίσει να κάνει πυρηνικά όπλα, δήλωσε ο Martin Dempsey, πρόεδρος των αμερικανικών Επιτελείων Στρατού, σε συνέντεξή του  στο CNN στην εκπομπή «Fareed Zakaria GPS», η οποία είχε προγραμματιστεί να μεταδοθεί την Κυριακή.


«Είμαστε της γνώμης ότι το Ιράν είναι ένας λογικός ηθοποιός», είπε ο Dempsey, «γνωρίζουμε, επίσης, και πιστεύουμε ότι το γνωρίζουμε, ότι το Ιράν δεν έχει αποφασίσει να κάνει ένα πυρηνικό πόλεμο», δήλωσε ο αμερικανός στρατηγός, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ακόμη, ο Dempsey δήλωσε ότι μια ισραηλινή επίθεση στο Ιράν θα είχε ρόλο «αποσταθεροποιητικό».

«Δεν είναι συνετό σε αυτό το σημείο να αποφασίσει να επιτεθεί στο Ιράν», είπε ο Dempsey, προσθέτοντας ότι  η αμερικανική κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι οι Ισραηλινοί «κατανοούν  τις ανησυχίες μας».

Το Σάββατο ο Τόμ Ντόνιλον, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, ξεκίνησε διήμερη επίσκεψη  στο Ισραήλ για να συζητήσει για το Ιράν και άλλα θέματα, όπως το θέμα της Συρίας.

«Μια επίθεση  θα αποσταθεροποιούσε την περιοχή και δεν θα ήταν προς επιτυχία των μακροπρόθεσμων στόχων μας» είπε ο Dempsey για τους Ισραηλινούς.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 4,8 τοις εκατό το Φεβρουάριο, εξαιτίας της ανησυχίας των εντάσεων μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ που θα μπορούσαν να οδηγήσουν  σε μια στρατιωτική σύγκρουση διαταράσσοντας τις προμήθειες του πετρελαίου από τον Περσικό Κόλπο.

Το Ιράν είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός του ΟΠΕΚ. Οι Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν απειλήσει ότι θα κόψουν τα Στενά του Ορμούζ, μέσω των οποίων διέρχεται περίπου το ένα πέμπτο του εμπορεύσιμου αργού πετρελαίου.



--
‘Νέα της Τεχεράνης’