Συμφωνία Σερβίας – Κοσσυφοπεδίου



Φεβρουάριος 24, 2012.

Η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο σε επίμαχα θέματα. Η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών υπεγράφη μετά από δύο ημέρες σοβαρών συζητήσεων.


«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα», δήλωσε ο Σέρβος διαπραγματευτής Μπόρκο Στεφάνοβιτς, προσθέτοντας ότι «οι συνομιλίες ήταν, πραγματικά, πολύ  σημαντικές».

Και οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με το επίμαχο ζήτημα της κοινής διαχείρισης των συνοριακών διαβάσεων, οι οποίες είχαν γίνει σκηνές των συγκρούσεων μεταξύ των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ και των εξαγριωμένων Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου.

Οι συνομιλίες, οι οποίες ήταν υπό την επίβλεψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  πρέπει, σύντομα,  να αποφασίσει αν θα χορηγήσει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας στο Βελιγράδι.

«Χαιρετίζουμε τη συμφωνία για την περιφερειακή συνεργασία και της εφαρμογή της κοινής διαχείρισης στη διέλευση των συνόρων μεταξύ της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου», δήλωσε η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάθριν Άστον σε κοινή δήλωση με τον επικεφαλής και Επίτροπο της Διεύρυνσης της ΕΕ, Στέφαν Φούλε.

«Αυτές οι συμφωνίες αποτελούν ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός. Είναι σημαντικό όχι μόνο για τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο, αλλά και για τη σταθερότητα στην περιοχή και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρεται στην κοινή δήλωση.

Η Γερμανία, σήμερα, έχει εκφράσει την πλήρη υποστήριξη της για τη χορήγηση του καθεστώτος του υποψήφιου μέλους στη Σερβία,  στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε σχετική αναφορά του σερβικό πρακτορείο Tanjug επισημαίνει:

«Οι ομάδες του Βελιγραδίου και της Πρίστινα κατέληξαν σε συμφωνία στις Βρυξέλλες για την περιφερειακή εκπροσώπηση του Κοσσυφοπεδίου, η οποία, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Βελιγραδίου, δεν υπάρχουν στοιχεία κρατικής υπόστασης του Κοσσυφοπεδίου, ούτε θίγουν την κατάστασή του».
--