Σκόπια: Κυβερνητική σύσκεψη εν όψει της άφιξης του Μάθιου Νίμιτς



Φεβρουάριος 18, 2012.

Σκόπια.

«Η FYROM παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην αντιμετώπιση του ζητήματος της ονομασίας και, όπως και πριν, συμμετέχει ενεργά και εποικοδομητικά στη διαδικασία.  
Ως συμβαλλόμενο μέρος στις σοβαρές συνομιλίες, αναμένει και ελπίζει  να επιδείξει  την ίδια δραστηριότητα, σοβαρότητα και εποικοδομητικό πνεύμα και η άλλη πλευρά»


Αυτό είναι το συμπέρασμα του συντονισμού σήμερα (χθες) των κρατικών αξιωματούχων, που συγκάλεσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας των Σκοπίων, εν όψει της επικείμενης επίσκεψης του πρέσβη Μάθιου Νίμιτς, για να συζητήσει με την FYROM σχετικά με το πρόβλημα που έχει η Ελλάδα με το συνταγματικό όνομά μας και να δοθεί μια λύση υπό στην αιγίδα του ΟΗΕ, σημειώνει το σκοπιανό δημοσίευμα.

Στη συντονιστική συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος της Βουλής των Σκοπίων, Τράϊκο Βελιανόφσκι, ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μούσα Τζαφέρι, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ποπόφκσι και ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου για το όνομα, πρέσβης Ζόραν Γιολέφσκι.

Στη συνάντηση ο Γιολέφσκι ενημέρωσε για τις πρόσφατες συνομιλίες με τον πρέσβη κ. Νίμιτς, τον Ιανουάριο.

Ο πρόεδρος των Σκοπίων δήλωσε ότι  η κρατική ηγεσία χαιρετίζει την επίσκεψη του κ. Νίμιτς με την ελπίδα να συμβάλει στη συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ της FYROM  και της Ελλάδας για τη διαφωνία του ονόματος. Ανέφερε, ακόμη, την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που είναι υπέρ των Σκοπίων.

«Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, η  οποία αναφέρεται στον ελληνικό αποκλεισμό στην πρόσκληση της πΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008, είναι σαφής, αντικειμενική και με αμερόληπτο τρόπο επιβεβαιώνεται ότι οι θέσεις της  FYROM, στο παρελθόν, βασίστηκαν στο διεθνές δίκαιο και στο σεβασμό των σχέσεων καλής γειτονίας», είπε ο Ίβανοφ.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του μεσολαβητή του ΟΗΕ, έρχεται στα Σκόπια τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012 και θα μεταβεί στην Αθήνα  στις 22 Φεβρουρίου.
--