Μαυροβούνιο: Επίσημη αναγνώριση των Μουσουλμάνων στη χώρα



Φεβρουάριος 6, 2012.

Το Μαυροβούνιο  είναι μια χώρα των Βαλκανίων, με  625 χιλιάδες κατοίκους.  Οι μουσουλμάνοι αποτελούν  το 20 τοις εκατό του πληθυσμού.


Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Ιγκόρ Λούκσιτς και ο Τούρκος πρόεδρος της Ισλαμικής Ένωσης,  Ριφάτ Φέιζιτς , με συντονιστή τον  υπεύθυνο των Θρησκευτικών Υποθέσεων του Μαυροβουνίου, Tevfik Yücesoy,  υπέγραψαν πρωτόκολλο  για την επίσημη αναγνώριση του μουσουλμανικού στοιχείου που ζει στη χώρα διασφαλίζοντας τα δικαιώματά τους. ( Η πλειονότητα των μουσουλμάνων είναι αλβανικής καταγωγής)

Μετά την τελετή ο πρόεδρος της Ισλαμικής Ένωσης του Μαυροβουνίου, Φέιζιτς, δήλωσε ότι  η χώρα γνώρισε μια ιστορική μέρα για τους μουσουλμάνους, τονίζοντας ότι οι Μουσουλμάνοι του Μαυροβουνίου αποτελούν  γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Στο τουρκικό δημοσίευμα αναφέρεται ότι παρόμοιο πρωτόκολλο έχει υπογράψει η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου με το Βατικανό για τους καθολικούς  της χώρας. 

Μάλιστα, ίδια συμφωνία για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των Εβραίων που ζουν στη χώρα θα υπογράψει ο Ιγκόρ Λούκσιτς, με τον πρόεδρο του Εβραϊκού Συνδέσμου, Yaşa Alfandari.
--