«Θάλασσα Θανάτου» ανακηρύχθηκε η Μεσόγειος»



Ο ΟΗΕ ανακήρυξε τη Μεσόγειο "Θάλασσα Θανάτου" , γράφει το τουρκικό δημοσίευμα

Ιανουάριος 1, 2012.

Στη Μεσόγειο Θάλασσα, με πορεία προς την Ευρώπη, διακινήθηκαν πέρυσι περίπου 58 χιλιάδες πρόσφυγες. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ κατά το 2011, περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι πνίγηκαν  στην προσπάθειά τους να φθάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές.


Η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες του Οργανισμού  Ηνωμένων Εθνών που εδρεύει  στη Γενεύη, σε ανακοίνωσή της, ζητεί από τους  πλοιάρχους  των πλοίων της Μεσογείου  και τους κυβερνήτες οποιοδήποτε σκάφους, που πλέει στα ύδατα της Μεσογείου,  να συνδράμει στη διάσωση προσφύγων, υπενθυμίζοντας την ναυτική υποχρέωσή τους για βοήθεια.

Ο αριθμός των ανθρώπων  που επεδίωξαν να προσεγγίσουν τις ευρωπαϊκές ακτές, διασχίζοντας τη θάλασσα της Μεσογείου  ήταν αρκετά αυξημένος κατά το 2011. Ο πραγματικός  αριθμός είναι άγνωστος, αλλά σύμφωνα τα επίσημα στοιχεία ομιλούν για  58.000 άτομα  κατά το περυσινό έτος.  Από αυτά τα 56 χιλιάδες,  προσέγγισαν στην Ιταλία για να ζητήσουν άσυλο, αλλά και ως μετανάστες που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους.

Μάλιστα στις αρχές του περασμένου έτους, μετά τις ταραχές στην Τυνησία και τη Λιβύη, δεκάδες χιλιάδες μετανάστες από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή αναζήτησαν την τύχη τους προς την Ευρώπη.

Από αυτούς εκατοντάδες πνίγηκαν στη Μεσόγειο και αυτοί που κατάφεραν να φθάσουν στην Λαμπεντούζα της Ιταλίας  δεν ήταν σε θέση να προωθηθούν σε άλλες περιοχές. Πολλοί λίγοι μετανάστες είχαν το δικαίωμα του ασύλου, αλλά αρνούνταν την επιστροφή τους. Σήμερα οι  μετανάστες που ζουν στην Ιταλία διαβιώνουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες.

Επιπρόσθετα,  ο Mans Nyberg, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για του Πρόσφυγες του ΟΗΕ δήλωσε ότι :  Οι παράνομοι μετανάστες οι οποίοι εισέρχονται στην Ευρώπη αποτελούν μια δύσκολη πραγματικότητα. Κάθε χώρα έχει τους δικούς της νόμους σχετικά με τους λαθρομετανάστες. Αν συνεχίσει αυτή η είσοδος των παράνομων μεταναστών στις ευρωπαϊκές χώρες, δεν υπάρχει περίπτωση  να παραμείνουν και να επωφεληθούν  από κάποιο κοινωνικό δικαίωμα», γράφει το τουρκικό δημοσίευμα.
--