Τέλος οι χαμηλοί μισθοί στην Κίνα…



Φεβρουάριος 5, 2012.

Πεκίνο.
Φαίνεται ότι οι καιροί που η Κίνα ήταν μια χώρα με τους χαμηλότερους μισθούς έχει γίνει παρελθόν.

Το κινεζικό Υπουργείο Εργασίας, δήλωσε ότι οι μισθοί κατά το τελευταίο έτος έχουν αυξηθεί κατά 20%. Τα παλαιότερα χρόνια τέτοιες αυξήσεις μόνο στα όνειρά τους θα μπορούν να δουν οι εργαζόμενοι Κινέζοι.


Την πρώτη, μάλιστα, Ιανουαρίου  του τρέχοντος έτους η τοπική κυβέρνηση ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 8,6 τοις εκατό.

Από την 1η Φεβρουαρίου η μεγάλη βιομηχανική ζώνη Σεν-Τσεν, έκανε πραγματικότητα  την αύξηση του κατώτατου μισθού, σε 1500 γιουάν, περίπου 185 ευρώ.

Ο κύριος λόγος των αυξήσεων είναι η έλλειψη δυναμικού στην Κίνα, όπως λέει ο ειδικός εργατολόγος, Λίου Κάιμινγκ, του Ινστιτούτου Σύγχρονης Έρευνας στον Σεν-Τσεν.

«Είναι αντιληπτό ότι από το 2004 ο κύριος ενεργός πληθυσμός αποτελείται από άτομα τα οποία γεννήθηκαν μετά το 1980, αλλά λόγω της μείωσης των γεννήσεων έχουμε έλλειψη νέου εργατικού δυναμικού», δήλωσε  στο γερμανικό κρατικό ραδιόφωνο Deutsche Welle».

Η έλλειψη εργατικού δυναμικού είναι ιδιαίτερα αισθητή σε τομείς με χαμηλότερες αμοιβές. Στην κλωστοϋφαντουργία και στον τομέα των παιχνιδιών, λόγω της αύξησης των μισθών, πολλές εταιρείες έχουν μεταφέρει την παραγωγή τους σε χώρες  όπως το Βιετνάμ, η Καμπότζη και το Μπαγκλαντές.

Οι εποχές στις οποίες  η Κίνα  ήταν μια χώρα με τους πιο χαμηλούς μισθούς έχει, προφανώς, περάσει. Η κινεζική ηγεσία ενθαρρύνει ενεργά την αύξηση των μισθών. Μάλιστα, λόγω αλλαγής των οικονομικών δεδομένων,  σταμάτησε και μεγάλη φυγή των αμερικανικών εταιρειών προς την Κίνα.
--
Tanjug