«Πάλι, η γερμανοφοβία στην εξουσία της Ευρώπης»



Φεβρουάριος 3, 2012. Novosti-Σερβία

 Η δύναμη της Γερμανίας δημιουργεί φόβους στην Ευρώπη. Αυτό είναι ένα γεγονός,  το οποίο, τις τελευταίες ημέρες, γίνεται κύριο θέμα συζήτησης για την κινητήρια δύναμη της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Μια πρόσφατη πρόταση του Βερολίνου προς την Αθήνα, να στείλει Επίτροπο της ΕΕ, ο οποίος θα ελέγχει τον ελληνικό προϋπολογισμό, επικρίθηκε ως μια μειωτική πρακτική, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel.

Υπάρχουν επιφυλάξεις για την εκ νέου γερμανική κυριαρχία στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Η ελληνική εφημερίδα ‘Τα Νέα’, δημοσίευσε μια καρικατούρα της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκερ , στην οποία παρουσιάζεται η Ελλάδα ως μαριονέτα που φωνάζει «Nein!  Nein! nein!( Όχι! Όχι! Όχι!).

Στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, οι σχολιαστές και οι αναλυτές, εκτιμούν ότι το Βερολίνο έχει το δικαίωμα να επιμείνει στη δημοσιονομική πειθαρχεία στην Ευρώπη, αλλά να είναι προσεκτικό στη ρητορική και να μην προσβάλλει με προτάσεις της,  τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ιδέα του «Επιτρόπου  Ελεγκτή των Οικονομικών» δεν ήταν παράλογη, αν και δεν θα μπορούσε να εκτελεστεί.


«Οι χώρες που βρίσκονται σε οικονομική κρίση, δεν μπορούν να μετατραπούν  σε προτεκτοράτα. Τέτοιος επίτροπος της ΕΕ δεν θα μπορούσε να υπάρξει, εκτός αν λάβουν άδεια από την ψήφιση ενός (εγχώριου) νόμου», γράφει η συντηρητική ‘Die Welt’.


Διαφορετικά , προτείνεται  να φύγει από την ευρωζώνη η Αθήνα και να ακολουθήσει το δικό της δρόμο, με την ελευθερία που  της επιτρέπει η εθνική συναλλαγματική ισοτιμία.
Η γνωστή εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» έγραψε ότι  παρά την διακυβέρνηση την οποία έχει «η Γερμανία είναι η ηγεμόνας της Ευρώπης».

Η κεντροαριστερή  εφημερίδα «Die Deutsche Zeitung» γράφει ότι η Γερμανία χρησιμοποιεί  ‘μεγάλα λόγια’.


«Η Γερμανία είναι αυτό που ήθελε να γίνει μετά το 1945:  η κυρίαρχη δύναμη στο κέντρο της Ευρώπης,  έγινε αυτό που επιδίωξε να πράξει με τα τάνκς και τα κανόνια του 20ου αιώνα τα οποία κατέληξαν  στο αίμα και τη φωτιά,  το κατάφερε τώρα, χωρίς τις μεθόδους της  παλιάς Γερμανίας»


Καμία άλλη χώρα, συνεχίζει η εφημερίδα, δεν έχει προκαλέσει τόσα, όσα ο γερμανικός εθνικισμός, τα συλλογικά εγκλήματα που έχει διαπράξει στην Ευρώπη και τα οποία εξακολουθούν να έχουν μεγάλο βάρος στη μνήμη των λαών.


«Είναι ντροπή, αλήθεια, να εκμεταλλευτεί  η Γερμανία  την Ελλάδα, μια χώρα την οποία κατέστρεψαν τα πολιτικά κόμματα. Πρέπει να μάθει η γερμανική κυβέρνηση να μην παρεμβαίνει με τη δύναμη της αλαζονείας της εξουσίας όταν πρόκειται για μια ευρω-κρίση. Η Γερμανία πρέπει να έχει πειθώ και όχι επιβολή. Και αυτή, εξ ίσου, εξαρτάται από την Ευρώπη, αλλά, και από την Ελλάδα».


--