Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2012

«Ποιος είναι ο Έλληνας φίλος του Μάθιου Νίμιτς;»"Ποιος είναι ο Έλληνας φίλος του Μάθιου Νίμιτς;", γράφει η "Πρωϊνή" των Σκοπίων.


Φεβρουάριος 25, 2012.

Της  Μίρκιτσα  Πόποβιτς-για την εφημερίδα Утрински весник

 Ο μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς, με εξαίρεση τις διαπραγματεύσεις Σκοπίων – Αθήνας, βρήκε λίγο χρόνο για κοινωνικές συναναστροφές με παλιούς φίλους.

Η  μόνη μέρα μεταξύ των δύο συναντήσεων ήταν η Τρίτη 21 Φεβρουαρίου (στο σκοπιανό κείμενο αναφέρεται 21 јануари/’ Ιανουαρίου’, προφανώς από λάθος), όπου ο μεσολαβητής αφιέρωσε λίγο χρόνο στον παλιό καλό  φίλο του , Νίκο Ευθυμιάδη, επιχειρηματία της Θεσσαλονίκης.

 Ο Νίμιτς με τον Ευθυμιάδη και τον διαπραγματευτή Αδαμάντιο Βασιλάκη, περπάτησαν την Τρίτη μέσα στον αρχαιολογικό μουσείο της Θεσσαλονίκης και της Πέλλας και ο μεσολαβητής είχε την ευκαιρία αυτή,  αφού, συνήθως, από τα Σκόπια αναχωρεί για τη Θεσσαλονίκη με αυτοκίνητο και κατόπιν από το αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης,  πηγαίνει στην Αθήνα.

 Για το ποιος είναι ο Έλληνας φίλος του Νίμιτς γράφουν ως επί το πλείστον τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Θεσσαλονίκης για αυτό το διάσημο επιχειρηματία που το 2010 είχε ανακοινώσει στη Θεσσαλονίκη την υποψηφιότητά του για δήμαρχος.

 Ο Ευθυμιάδης  (ο οποίος είναι πρόεδρος της μεγάλης γεωργικής επιχείρησης ‘Agriteks’) και ο Νίμιτς είναι φίλοι από το 1989.

 Όπως αναφέρεται, ο Ευθυμιάδης με τον Ειδικό Εκπρόσωπο, για τη διαφορά,  των Ηνωμένων Εθνών γνωρίστηκαν στην Κύπρο, όπου  ο Νίμιτς ήταν τότε πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία.

 «Συναντηθήκαμε σε ένα συνέδριο  στην Κύπρο, μετά από ένα επιχείρημα ενός δημοσιογράφου από την Τουρκία στην ελληνο-τουρκική διαφορά. Είμαστε πολύ καλοί φίλοι» εξήγησε ο Ευθυμιάδης σε συνέντευξη Τύπου  που έδωσε το 2010, προσθέτοντας ότι μαζί του ο μεσολαβητής επισκέφθηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη καθώς και τη Βεργίνα και το Άγιο Όρος.

 Ο επιχειρηματίας, όπως αναφέρεται, είχε επανειλημμένα την ευκαιρία να εξηγήσει τις ελληνικές θέσεις ενώπιον του διαμεσολαβητή.

 

Ο Ευθυμιάδης στηρίζει την ελληνική κόκκινη γραμμή για ένα σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό και χρήση erga omnes και επικρίνει την κυβέρνηση των Σκοπίων για ‘αλυτρωτισμό’.

 Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, ο Ευθυμιάδης έκρινε ότι η ονομασία πρέπει να επιλύσει και το θέμα της ταυτότητας για να αποφευχθούν μελλοντικά προβλήματα μεταξύ των δύο πλευρών.

 

Επί πάρα πολλά χρόνια φιλίας ο Νίμιτς και ο Ευθυμιάδης, αποτελούν  μέρος του διοικητικού συμβουλίου της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Κέντρο για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», που εργάζονται για τη συμφιλίωση και τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ  των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

 Ο Θεσσαλονικιός επιχειρηματίας έχει μια δυνατή φωνή στην συμπρωτεύουσα. Ο Ευθυμιάδης εκτός από την μακρόχρονη οικογενειακή επιχείρηση της ‘αγροτεχνολογίας’, υπήρξε πριν από μερικά χρόνια και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βόρειας Ελλάδας.

 Ο Ευθυμιάδης άρχισε έναν αγώνα για την πόλη της Θεσσαλονίκης, χωρίς καμία υποστήριξη, την ίδια περίοδο με το φίλο του, Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές στη δημαρχία.

 Η εφημερίδα «Μακεδονία» αναφέρει ότι εκτός από τη φιλία με το Νίμιτς, ο Ευθυμιάδης, έχει καλές διασυνδέσεις με την οικογένεια του Μπους και με πολλούς διπλωμάτες στις ΗΠΑ.

 Οι πλησίον του Ευθυμιάδη φίλοι, υποστηρίζουν ότι  οποιοσδήποτε νέος πρόξενος των ΗΠΑ έρθει στη Θεσσαλονίκη, θα συναντηθεί στην άφιξή του με τον Ευθυμιάδη ο οποίος διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον Νίκολα Μπερνς, πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα καθώς και με τον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρίτσαρντ Σίφτερ (Shifter).

 Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Ευθυμιάδης είναι καλά εξοικειωμένος με τα προβλήματα και τα ζητήματα των Βαλκανίων και συμμετέχει άμεσα στις δραστηριότητες μέσω της ένωσης των 45 επιχειρηματιών και επενδυτών στην περιοχή.

 Ο Ευθυμιάδης γεννήθηκε το 1944 στη Θεσσαλονίκη και οι γονείς είναι από την Ανατολική Θράκη.

 Σπούδασε στην Ανώτατη Γεωπονική Σχολή της Θεσσαλονίκης, με μεταπτυχιακό στην Αγγλία.

 Μετά τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, ο Ευθυμιάδης άρχισε να επεκτείνει τις δραστηριότητες του στη Σερβία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, σύμφωνα με τα ελληνικά ΜΜΕ, σε συνεργασία με εταιρείες από τα Σκόπια κα τη Ρουμανία.

  Εκτός από τις επιχειρήσεις, ο Θεσσαλονικιός φίλος του μεσολαβητή, Μάθιου Νίμιτς,  καθιέρωσε την Οργάνωση και την Πολιτιστική Εταιρεία των επιχειρηματιών από τη Βόρεια Ελλάδα και είναι μέρος του διοικητικού συμβουλίου του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Είναι επίσης συλλέκτης παλαιών αυτοκινήτων.

 --

 Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος  ἘχέδωροςΔεν υπάρχουν σχόλια: