Κοσσυφοπέδιο: «Η ιδέα ανταλλαγής εδαφών με τη Σερβία»




Φεβρουάριος 5, 2012.

Οι ιδέες για την ανταλλαγή των εδαφών μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας δεν σταματούν.
Ο πρώην συντονιστής του Συμφώνου Σταθερότητας για την Νοτιοανατολική Ευρώπη, Έρχαρτντ Μπούσεκ,  σε συνέντευξή του στην  τηλεόραση του Κοσσυφοπεδίου –KTV,  δήλωσε ότι η Πρίστινα και το Βελιγράδι πρέπει να ξεκινήσουν  τις συζητήσεις για κοινή 


αντιμετώπιση των θεμάτων. Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι  η ανταλλαγή εδαφών είναι η καλύτερη λύση, κάτι το οποίο θα ενισχύσει την διαδικασία αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου από τις πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν το έχουν αναγνωρίσει ακόμη (μεταξύ αυτών η Ελλάδα και η Κύπρος).

Πρότεινε την ανταλλαγή εδαφών, την Κοιλάδα του Πρέσεβο (της νότιας Σερβίας) με το βόρειο Κοσσυφοπέδιο, μια ιδέα που θα δώσει βιώσιμη λύση στα Βαλκάνια.

«Είμαι πεπεισμένος ότι στο τέλος, αν τίποτε άλλο δεν μπορεί να γίνει, ο διαχωρισμός αυτός  είναι μια λύση», δήλωσε ο Μπούσεκ.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας που γίνονται υπό την επίβλεψη της  Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ότι μόνο μετά τις εκλογές στη Σερβία θα μπορούσαν να δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες για τη διεξαγωγή των συνομιλιών.
--