Σερβία: «Η Fiat είναι σανίδα σωτηρίας για τη σερβική οικονομία»



Φεβρουάριος 5, 2012.

Κραγκούγιεβατς.

Η παραγωγή του αυτοκινήτου «Fiat 500 L» στο Κραγκούγιεβατς, σύμφωνα με τους οικονομολόγους θα μπορούσε να φέρει ανάπτυξη στη βιομηχανική παραγωγή και να απασχοληθούν χιλιάδες εργαζόμενοι, συμβάλλοντας στην αύξηση του ΑΕΠ.

Ο οικονομολόγος Μίροσλαβ Ζντράβκοβιτς,  δήλωσε ότι μόνο η Fiat, σε αυτό το σημείο που βρίσκεται η σερβική οικονομία, θα μπορούσε να φέρει αύξηση της παραγωγής κατά δύο έως τέσσερα τοις εκατό και να εξουδετερώσει με τον τρόπο αυτόν τις αρνητικές εξελίξεις της σερβικής βιομηχανίας.


Η Ζντράβκοβιτς, στη γενικότερη ανάπτυξη, συμπεριλαμβάνει και όλες τις άλλες εταιρείες οι οποίες παράγουν μέρη των αυτοκινήτων της Fiat.
«Όλα αυτά τα οποία σήμερα εισάγονται για τη συναρμολόγηση των αυτοκινήτων, θα μπορούσαν να παραχθούν εδώ. Αυτό αποτελεί, ίσως, το μεγαλύτερο βιομηχανικό επίτευγμα στη Σερβία από το 2000», είπε ο Ζντράβκοβιτς.
Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Κατασκευαστών Οχημάτων, Μίροσλαβ Μάτοβιτς, είπε ότι η παραγωγή του «Fiat 500 L», έχει ελκύσει το σύνολο του κλάδου αυτοκινήτων.
«Αναμένουμε να επιστρέψουμε στις παλιές εποχές, όπου ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων απασχολούνταν στην παραγωγή οχημάτων. Το επόμενο έτος έχουν προγραμματιστεί, τουλάχιστον, ένα δις ευρώ από τις εξαγωγές, ιδίως όσον αφορά την Fiat και την Chrysler, η οποία δραστηριοποιείται στην αγορά των ΗΠΑ. Για μας είναι πολύ σημαντικό να παράγουμε, στη Σερβία, εξαρτήματα και από αυτό το αυτοκίνητο», είπε ο Μάτοβιτς.
--
Β92