Πρέσβης ΗΠΑ στα Σκόπια: Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να υποστηρίξουν ένταξη ως ‘FYROM’



Φεβρουάριος 29, 2012.

Ο Αμερικανός πρέσβης στα Σκόπια,  δήλωσε  ότι κανείς δεν μπορεί να ανοίξει ζήτημα  για ένταξη των Σκοπίων στη Σύνοδο Κορυφής του Σικάγο, εφ’ όσον γνωρίζει ότι δεν υπάρχει συναίνεση.


«Οι ΗΠΑ δεν θα ανοίξουν το ζήτημα της ένταξης των Σκοπίων, με τον όρο FYROM, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο», ανακοίνωσε  χθες ο Πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια, Paul Wohlers σε συνέντευξη Τύπου. Σύμφωνα με τον  Γουόλερς, πάντοτε θα μπορούσε κανείς να ανοίξει ένα τέτοιο θέμα, αλλά κανείς δεν θα το κάνει στο Σικάγο, διότι κανείς δεν θέλει να ανοίξει ένα θέμα για το οποίο δεν υπάρχει ομοφωνία και επομένως θα δημιουργήσει διχόνοια.

«Η θέση μας είναι ότι το ζήτημα της ονομασίας πρέπει να επιλυθεί. Ό, τι συμφωνήσουν οι δύο πλευρές θα το στηρίξουμε», είπε ο Αμερικανός πρέσβης.

Στην ερώτηση προς τον πρέσβη ποια θα ήταν η θέση της Ουάσιγκτον αν τεθεί (από άλλους) η ένταξη των Σκοπίων με την αναφορά ως «FYROM», ο Γουόλερς τόνισε ότι μια τέτοια θέση δεν θα τύγχανε της πλήρους αποδοχής των μελών της Συμμαχίας και  τόνισε ότι η ΗΠΑ είναι αμετάβλητη στις θέσεις της και ότι καμία χώρα στον κόσμο δεν θέλει περισσότερο, από ό, τι οι ΗΠΑ την ένταξη των Σκοπίων στη Συμμαχία.

Υπογράμμισε επίσης:

«Πιστεύουμε ότι η χώρα σας πρέπει να προχωρήσει. Υποστηρίζουμε σθεναρά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων στα Ηνωμένα Έθνη και τις απευθείας συναντήσεις σε διμερές επίπεδο. Είναι καλό να υπάρχει διάλογος», δήλωσε ο Γουόλερς προσθέτοντας ότι  ο διάλογος πρέπει να είναι  συνεργατικός και ευέλικτος και ότι τελικά οι δύο χώρες είναι αυτές που θα αποφασίσουν».

Αναφερόμενος  στην ετυμηγορία της Χάγης, είπε ότι η απόφαση είναι δεσμευτική για την Ελλάδα και τα Σκόπια, αλλά όχι για άλλες χώρες ή οργανώσεις και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ομοφωνία και η συναίνεση είναι το κλειδί για την ένταξη των Σκοπίων στη Συμμαχία, επειδή κάθε χώρα έχει δικαίωμα στην απόφαση, όπως σημειώνει το σκοπιανό δημοσίευμα.
--