«Οι Βούλγαροι αντί να ζητούν συγνώμη για τα εγκλήματα, παρουσιάζονται ως απελευθερωτές»



Μάρτιος 5, 2012.

Σκόπια.

Οι Βούλγαροι εθνικιστές ιστορικοί, οι οποίοι εκπροσωπούν τις θεωρίες ότι οι Σλαβομακεδόνες και οι Βούλγαροι είναι ίδια φυλή με κοινές ρίζες, απαιτούν άμεση αναθεώρηση της κοινής ιστορίας και παρουσιάζουν  τις βουλγαρικές δυνάμεις κατοχής του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ως απελευθερωτικές.


Εκφράζουν, μάλιστα, την ικανοποίησή τους για το ψήφισμα της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την αναθεώρηση της ιστορίας μεταξύ των Σκοπίων και της Βουλγαρίας.  Ισχυρίζονται, επιπλέον-  και προσπαθούν να αποδείξουν τη θέση τους- ότι οι Σλαβομακεδόνες, μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, ήταν μέρος του βουλγαρικού έθνους.

Χρεώνουν τα Σκόπια ότι κλιμακώνουν τη μεγαλομανία τους που στοχεύει σε ιστορικές αλλαγές για τη βουλγαρική πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά των Βαλκανίων.
 Δεν επιδιώκουμε, ωστόσο, να σχολιάσουμε  το Σύλλογο των Σλαβομακεδόνων ομογενών τους, οι οποίοι χρηματοδοτούνται από τον υπερ-εθνικιστή Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ.

«Ένα, όμως, είναι άξιο σχολιασμού. Αντί να ζητούν συγνώμη για αυτό που έκαναν στον σλαβομακεδονικό λαό κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αντί να δουν  τη δική τους ιστορία και όλα όσα έγιναν κατά την περίοδο εκείνη, απαιτούν αναθεώρηση της ιστορίας μας», αναφέρει η πρόεδρος του Συλλόγου των Ιστορικών των Σκοπίων, Νατάσα Κότλαρ-Τραϊκόφσκα.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι για να επιτευχθεί μια κοινή γιορτή με κοινές ημερομηνίες, θα πρέπει αυτή να εδράζεται σε σωστές βάσεις και ιστορικά δεδομένα και κυρίως δεν πρέπει να υπάρχει πρόβλημα για την αναγνώριση του ονόματος της «μακεδονικής»  γλώσσας και του έθνους.

«Ωστόσο, το ζήτημα δεν είναι τόσο ρηχό. Εμείς, ως ιστορικοί, επιδιώκουμε  να παρακολουθήσουμε σωστά, την εξέλιξη του σλαβομακεδονικού λαού από τον 19ο αιώνα έως σήμερα, το ίδιο οφείλουν να κάνουν και οι συνάδελφοί μας από τη Βουλγαρία και την Ελλάδα», είπε η Κότλαρ-Τραϊκοφσκα.

--
Вечер