Κοσσυφοπέδιο: Η ‘Αυτοδιάθεση’ υποστηρίζει πολιτική διακήρυξη της Κοιλάδας του Πρέσεβο



Μάρτιος 11, 2012.

«Το κίνημα Αυτοδιάθεση είναι το μοναδικό κοινοβουλευτικό πολιτικό κόμμα του Κοσσυφοπεδίου που στηρίζει την πολιτική διακήρυξη των 66 δημοτικών συμβούλων των τριών  σερβικών δήμων, με αλβανική πλειοψηφία, της Κοιλάδας του Πρέσεβο της νότιας Σερβίας», αναφέρει  η ‘Zeri’ του Κοσσυφοπεδίου.


Στη δήλωση αυτή επιβεβαιώνεται η βούληση των Αλβανών του Πρέσεβο, του Μπουγιάνοβατς και της Μέντβεντζας  για την ανάγκη  ανταλλαγής εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου.

Τα  υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα του Κοσσυφοπεδίου, όπως δήλωσαν στην εφημερίδα ‘Zeri’, η τυχόν τοποθέτησή τους θα προκαλούσε  σοβαρό πρόβλημα το Βελιγράδι και οι εντάσεις θα εμπόδιζαν  το διάλογο μεταξύ των δύο μερών.

Οι εκπρόσωποι του κομμάτων PDK, LDK και AAK αναφέρουν ότι κατανοούν τα αιτήματα των Αλβανών της Κοιλάδας του Πρέσεβο, οι οποίοι παραμένουν σε εξαιρετική διάκριση στη Σερβία, αλλά σύμφωνα με αυτούς η ανταλλαγή των εδαφών δεν αποτελεί λύση.

Παρά το γεγονός ότι δεν υποστηρίζουν την πολιτική βούληση των Αλβανών της Κοιλάδας του Πρέσεβο για ένωση με το Κοσσυφοπέδιο, εντούτοις τάσσονται υπέρ μια στενότερης συνεργασίας μεταξύ των πολιτικών εκπροσώπων της περιοχής αυτής με τους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου.


--