Τουρκία-Δημοσκόπηση: «Οι μισοί Κούρδοι ζητούν αυτονομία»



Μάρτιος 19, 2012.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε στο Ντιγιαρμπακίρ και την οποία δημοσίευσε  η  τουρκική εφημερίδα ‘Ραντικάλ’, το πενήντα τοις εκατό των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ της αυτονομίας της τουρκικής επαρχίας, που κατοικείται από κουρδικό πληθυσμό.


Η έρευνα, σύμφωνα με την εφημερίδα, έφερε τα παρακάτω αποτελέσματα:

49 τοις εκατό των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ μιας «δημοκρατικής αυτονομίας της περιοχής του Ντιγιαρμπακίρ»

19,2 τοις εκατό  τάχθηκε υπέρ της ‘ανεξαρτησίας κουρδικού κράτους’

5,4 τοις εκατό τάχθηκε υπέρ μιας «ομοσπονδίας»

7,1 τοις εκατό επέλεξε μια «επιλεκτική  αποκεντρωμένη διαχείριση» και το

3,4 τοις εκατό δεν  επέλεξε καμία από τις επιλογές  αυτές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας από τους ερωτηθέντες το 40 τοις εκατό ήταν γυναίκες και το 60 τοις εκατό άνδρες.

Σε σχετική ερώτηση για την κουρδική γλώσσα στην Τουρκία, το 83 τοις εκατό ζήτησε να γίνει επίσημη γλώσσα ενώ ένα 8 τοις εκατό δεν απάντησε σε ορισμένες ερωτήσεις, σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μπουλέντ Αρίτζ αντιδρώντας  στη δημοσκόπηση αυτή, δήλωσε ότι τα «κουρδικά δεν είναι γλώσσα του πολιτισμού».

Σχετικά με το χειρισμό του κουρδικού προβλήματος από το KCK, το 43,4 τοις εκατό απάντησε ότι είναι αρνητικός, το 24,2 τοις εκατό είναι πολύ αρνητικός, 6,4 τοις εκατό ‘άνευ αποτελέσματος’ και 2,7 τοις εκατό έχει ‘θετικό αντίκτυπο’.

Στην ερώτηση πως αξιολογείται η απεργία πείνας των βουλευτών του BDP και των ηγετών της αυτοδιοίκησης, το 66 τοις εκατό των ερωτηθέντων απάντησε  είναι είναι σωστή, το 9 τοις εκατό ότι είναι περιττή και το 9 τοις εκατό ότι είναι ‘αναποτελεσματική’.

Για την μελλοντική παρουσία των Κούρδων στο Κουρδικό Εθνικό Κογκρέσο, το 79 τοις εκατό των ερωτηθέντων απάντησε ότι είναι πολύ σημαντική η παρουσία τους.
--